Bijzonder doek Toon Hermans geveild op het Vrijthof

Originele werken van grote cabaretier erg gewild

Donderdag 3 september 2015


Voorafgaand aan de muzikaal omlijste benefietlunch ten bate van het Toon Hermans Huis, komende zondag op het Vrijthof, wordt een bijzonder schilderij van Toon Hermans tentoongesteld waarop het publiek een bod kan doen. Het betreft een werk met de titel Hollands Lent (110 X 90 centimeter) dat geschilderd is in 1971, toen Toon Hermans in de Stokstraat in Maastricht woonde, tijdens een rustperiode na een inzinking in 1970.

Volgens kenners van de kunstwerken van Hermans, een van de grootmeesters van het Nederlandse cabaret, spat het optimisme van het doek en was de oververmoeidheid duidelijk uit zijn lijf toen hij aan de schilderklus begon. Het schilderij zit in een witte houten lijst, en is niet gesigneerd.

Toons zoon Maurice Hermans gaf het werk een aantal jaren geleden cadeau aan het Toon Hermans Huis Maastricht met de bedoeling het te veilen. De opbrengst mocht geheel worden gebruikt voor het inloophuis voor kankerpatiënten en mensen uit hun directe omgeving. ,,We hebben dit schilderij eerst een plekje gegeven in ons huis zodat we het mooie kunstwerk konden delen met onze gasten, vrijwilligers en iedereen die betrokken is bij ons huis”, aldus Melanie Frederiks van het Toon Hermans Huis Maastricht.

De verkoop bij opbod wordt zondag weliswaar geopend, maar het publiek kan nog de hele maand september een bod doen via onder andere Facebook en de internetsite van het Toon Hermans Huis.

Originele werken van Toon Hermans, die in 2000 op 83-jarige leeftijd overleed, zijn erg gewild. Tijdens de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015, tegelijk met TEFAF gehouden in maart dit jaar, pakte het Haagse antiquariaat Fokas Holthuis uit met een bijzondere collectie van Toon Hermans: het ging onder meer originele tekeningen, handschriften, drukproeven, dummy’s en foto’s van de grootste cabaretier-clown uit de Nederlandse geschiedenis.

Hoogtepunt waren de originele kopij en tekeningen van een nooit verschenen boek met als titel, De nootmuskaatkolonel (Nonsensico theatrale): 21 kartonnen bladen met kleurige tekeningen en bijbehorende, met de hand geschreven ‘versjes’. Toon Hermans leverde zijn werk, dat overigens ongedateerd is, maar vermoedelijk uit eind jaren ’80 of begin jaren ’90 stamde, destijds persklaar in maar trok de uitgave later terug.

Het grote publiek had overigens het nakijken: daags voordat de beurs openging meldde zich bij het Haagse antiquariaat een koper die anoniem wenste te blijven. Deze was bereid om voor de hele collectie 10.000 euro op tafel te leggen. De vraagprijs voor het ongepubliceerde boek was overigens 5000 euro.

Tekst en foto: Maarten van Laarhoven

Lees ook