Geslaagde benefietlunch Toon Hermans Huis

Nergens is het licht zo licht, als op het Vrijthof in Maastricht

Maandag 7 september 2015


Het had hét visuele hoogtepunt moeten worden van de benefietlunch van het Toon Hermans Huis Maastricht, gistermiddag op het Vrijthof: een grote luchtballon die vanaf één van de bekendste pleinen van Nederland opsteeg, in navolging van tientallen gele ballonnen met persoonlijke wensen die deelnemers aan de lunch rond de klok van drie de lucht in hadden gestuurd.

Hoewel alles klaarstond om de winnaars van de ballonrace – hun lot werd getrokken tijdens het eten van onder meer een romige kreeftenbisque en confit de canard met linzen – de zondag van hun leven te bezorgen, ging het plannetje niet door. Ton Kurvers, een van de meest ervaren ballonvaarders van Nederland, had namelijk niet de vereiste toestemming van de gemeente Maastricht gekregen, zo vertelde hij teleurgesteld.

Kijkend naar de lucht, en vooral ook naar de donker gekleurde wolken die boven het Vrijthof hingen, zag hij evenwel een lichtpuntje. ,,Ach, voor de winnaars is zo’n tocht natuurlijk ook veel mooier als het een beetje zonnig is.”

Nergens is het licht zo licht, als op het Vrijthof in Maastricht, dichtte de in 2000 overleden cabaretier Toon Hermans, van wie het Toon Hermans Huis de neem gekregen heeft, alweer vele jaren geleden. Zondag bleek dit allerminst te kloppen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ofschoon uiteindelijk de zon weer om de hoek kwam kijken, was het niet al te beste, soms ronduit gure weer het enige kleine – niet te beïnvloeden - minpuntje tijdens een verder geslaagde benefietmiddag. Op de plek waar precies een week geleden nog zo’n anderhalve ton bij elkaar gegeten en gedronken werd voor een aantal goede doelen in Maastricht en omgeving, was het zondag opnieuw feest. En ook dit keer ging de opbrengst (een kleine 12.000 euro) naar een charitatieve instelling in Maastricht, namelijk naar het Toon Hermans Huis Maastricht, die tevens zondag zijn 15-jarige bestaan vierde.

Het inloophuis voor mensen die op welke manier dan ook getroffen worden door de ziekte kanker – met name patiënten en hun naast familie – kunnen er vier dagen per week binnenlopen voor gratis advies, hulp of een luisterend oor. De koffie, thee en koekjes staan altijd klaar en er is altijd wel een professioneel opgeleide vrijwilliger beschikbaar voor een praatje.

Het Toon Hermans Huis, ooit in het leven geroepen met steun van Toon (wiens echtgenote Rietje eveneens aan kanker is overleden), is voor zijn exploitatie grotendeels afhankelijk van particuliere giften en donaties. Het Toon Hermans Huis Maastricht (in Limburg zijn vijf van de in totaal elf inloophuizen gevestigd) draait op een groot aantal vrijwilligers, ambassadeurs en bestuursleden.

De met 120 stoelen geheel uitverkochte viergangenbenefietlunch – Toon Betrokkenheid - kon worden gehouden dankzij de steun van maar liefst 43 sponsors, onder wie een aanzienlijk deel van de Maastrichtse horecaondernemers, verenigd in onder meer Les Tables en de Vereniging Vriethof Oonderneumers. Ook bedrijven als Sauter Wijnen, Drukkerij Cortjens, Invengi, Blanche Dael, Caesus, Orange Media en Bloembinderij De Tuinkamer sponsorden één of meerdere onderdelen van het programma. De muzikale omlijsting werd verzorgd door o.a. oud-standsprins Patrick van de Weijer (die de middag tevens presenteerde), Louis van den Bongaert, Huub Adriaens en de pas 15-jarige zangeres Jelke, die nog wat onwennig en verlegen de sterren van de hemel zong.

Voorafgaand aan de lunch werd in de Sint Janskerk aan het Vrijthof een verkooptentoonstelling geopend met werken van gasten van het Toon Hermanshuis. Bezoekers van de protestantse kerk kregen de kans om voor een gering bedrag een van de werken – stuk voor stuk herbergen ze een bijzonder verhaal – aan te schaffen. Ook het geld dat hiermee werd ingezameld ging in zijn geheel naar het Toon Hermans Huis.

Voor het eerst kon ook een bod worden gedaan op een bijzonder werk van Toon Hermans, dat een paar jaar geleden aan het Toon Hermans Huis Maastricht ter beschikking werd gesteld door diens zoon Maurice. Het originele doek, dat overigens niet is gesigneerd, is 110 x 90 centimeter groot en zit in een witte houten lijst. De titel van het doek, dat is geschilderd in 1971, is ‘Hollands Lent’. Het kunstwerk, een lentetafereel, is tot stand gekomen tijdens een rustperiode die de grote cabaretier begin jaren ’70 nam om te bekomen van een inzinking enige tijd daarvoor. Hermans en zijn vrouw Rietje waren op dat moment net verhuisd naar de Stokstraat in Maastricht.

Volgens kenners van de kunstwerken van Toon spat het optimisme van het doek en was de oververmoeidheid overduidelijk uit zijn lijf toen hij aan het schilderen van Hollands Lent begon. Op het schilderij is een startbod van 5000 euro gedaan. Bieden kan nog de hele maand september, onder meer via de Facebookpagina van het Toon Hermans Huis Maastricht.

 

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen