Sofa en Vivendum nieuwe leden Crossing Borders

Preuvenemint

Zondag 30 augustus 2015


Het gastronomische samenwerkingsproject Crossing Borders - dat bestaat uit vijf restaurants in Nederland, België en Duitsland - heeft twee nieuwe leden: brasserie-restaurant Sofa in Maastricht en restaurant Vivendum (één Michelinster) in het Belgische Dilsen-Stokkem.

De twee nieuwe loten aan de stam van de in november 2012 opgerichte ‘vriendenclub van restaurateurs’ zijn zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst op het Preuvenemint in Maastricht.

De twee nieuwe zaken komen in de plaats van Comte de Mercy in Hermalle-sous-Argenteau (gemeente Oupeye, provincie Luik) en restaurant La Strada (‘Italiaans met een Belgisch tintje’) in Maasmechelen. Zij zijn volgens een woordvoerder afgehaakt omdat het lidmaatschap van Crossing Borders een iets te grote inspanning vergde in combinatie met de eigen bedrijfsvoering. Het Maastrichtse eetcafé Café Sjiek (bekend tot in New York), De Leuf in Ubachsberg (één Michelinster) en La Becasse (eveneens bekroond met een ster in de Michelingids) blijven deel uitmaken van het genootschap.

De gedachte achter het samenwerkingsproject is simpel: ook restaurateurs gaan in hun vrije tijd zo nu en dan graag een vorkje buitenshuis pikken. Met hun grondige kennis van zaken doen zij dat alleen in zaken waar ze vinden dat het er goed toeven is en waar de keuken excellent is. En als het dan toch zo goed smaakt, waarom zouden ze dan hun eigen gasten er niet van laten meegenieten, zo luidde de grote retorische vraag bij de oprichting in 2012.

Elkaar klanten bezorgen blijft dan ook de hoofddoelstelling van Crossing Borders. De samenwerking kan gestalte krijgen door bijvoorbeeld aanbevelingen of een attentie (een gratis aperitief, een fles huiswijn of extra een gerechtje). Zo’n cadeautje kan door middel van een voucher kan worden verzilverd.

Eigenlijk is het zo’n beetje de manier waarop de culinair geïnteresseerde vakantieganger de betere tafels weet te vinden in landen als Frankrijk, Italië of Duitsland. ,,Ga er maar eens eten en zeg dat ik je heb gestuurd heb, dan komt alles goed.”

Dat het samenwerkingsverband bestaat uit goede keukens van uiteenlopend niveau, heeft een praktische reden: de afwisseling. Voor de fervente bezoeker van een sterrenrestaurant is het af en toe best leuk om eens - casual - plaats te nemen in een goed eetcafé, terwijl datzelfde eetcafé voor de gast een springplank kan zijn om het af en toe een keertje hogerop te zoeken.

De samenwerkende restaurant doen overigens meer dan alleen elkaar aanbevelen bij gasten. Zo wisselen ze van tijd tot tijd personeelsleden uit. Ook zorgen ervoor dat elkaars gerechten af en toe te proeven zijn in hun eigen restaurants. Tot slot wordt er ten minste twee keer een gastronomisch gala gehouden in een van de deelnemende zaken. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats in restaurant De Leuf. Het spektakel, waarbij elk restaurant een gang voor zijn rekening neemt, is inmiddels uitverkocht.

 

Lees ook