Boekhandel Dominicanen

Wederom troetelkindje CNN

Vrijdag 7 augustus 2015

Nieuwsorganisatie betitelt Maastrichtse boekenkerk opnieuw als 'cool' 

 

Door Maarten van Laarhoven 

Wederom een mooie opsteker voor de stad Maastricht: de Amerikaanse tv-zender CNN heeft Boekhandel Dominicanen in de Dominikanerkerkstraat in Maastricht opnieuw uitgeroepen tot een van de mooiste (‘coolste’) boekhandels ter wereld. In een deze week gepubliceerd lijstje van de internationale nieuwsomroep staat de Maastrichtse winkel – net als vorig jaar - tussen bijzondere boekhandels in onder meer Parijs (Shakespeare and Company), Venetië (Assouline Venezia), Porto (Livraria Lello), Portland, Oregon (Powell's City of Books), Melbourne (Books for Cooks), Londen (Foyles flagship) en Buenos Aires (El Ateneo). Een deel ervan is – net als Dominicanen - gevestigd in bijzondere gebouwen die vroeger een andere bestemming hadden, zoals fabrieken en theaters.

Nogmaals: geweldige reclame voor Maastricht, want een eerdere officieuze uitroeping tot mooiste boekhandel ter wereld heeft de stad de afgelopen jaren absoluut geen windeieren gelegd. 'A Bookshop made in heaven' noemde de Britse kwaliteitskrant The Guardian het voormalige Selexyz Dominicanen op 11 januari 2008. Vanaf dat moment trokken bezoekers uit alle delen van de wereld naar het Maastrichtse centrum om het culturele wonder te aanschouwen en staat de winkel in zo’n beetje alle reisgidsen waarin Maastricht genoemd wordt. 

Voor de VVV en de gemeente Maastricht was de uitroeping destijds alle reden om de schoonheid van de bijzondere boekhandel internationaal te blijven benadrukken. Het kon echter niet voorkomen dat het voormalige gebedshuis vol boeken – dat inmiddels was omgedoopt tot Polare – begin 2014 op het randje van de afgrond wankelde, doordat het moederbedrijf het loodje legde en failliet ging.

Een definitieve teloorgang van de Maastrichtse vestiging kon worden voorkomen doordat via crowdfunding en een aantal kapitaalkrachtige weldoeners voldoende geld bij elkaar gevonden werd om de curator tevreden te stellen. Gelukkig maar, want een boekhandel sterft tegenwoordig sneller dan de tijd die nodig is om het verzameld werk van William Shakespeare te downloaden, zo merkt CNN gekscherend op.

Volgens CNN heeft de 13de-eeuwse kerk zo’n 40,000 boeken in voorraad, in het ‘Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits en Italiaans’ en wordt er bovendien de beste koffie van Maastricht geschonken. Bovendien worden er jaarlijks 140 evenementen gehouden. ,,Hier gebeurt altijd wel wat”, aldus eigenaar Ton Harmes tegen CNN.

Foto Facebook/boekhandel Dominicanen

Lees ook