Prodware: zo behoud je je concurrentiepositie

Een nieuw tijdperk in de kunst van het verkopen

Donderdag 23 juli 2015

Door vernieuwde technologie zijn klanten steeds beter geïnformeerd. Als bedrijf wil je je verkooptechnieken hier naadloos op aansluiten. De gratis masterclasses van Prodware zorgen voor de juiste transformatie tot een succesvolle organisatie.

 

Weten wat de klant wil

Klanten hebben vaak al 70 procent van het verkooptraject doorlopen voor ze u benaderen. De keuze voor een bepaald product of dienst is grotendeels al gemaakt. Bij het nieuwe verkopen beïnvloedt u de keuze vóór de klant u benadert.

Beter Samenwerken

Samenwerking is een belangrijk thema binnen het nieuwe verkopen. Verkoopteams moeten veel beter gaan samenwerken. Met elkaar en met andere afdelingen zoals marketing en inkoop.

Selling without selling

Klantgerichtheid betekent uw klant centraal stellen, zowel in uw bedrijfsvisie op lange termijn als in uw dagelijkse processen. Om de klant centraal te kunnen zetten, moet  u veel van hem weten. Technologie helpt ons om de klant nog beter te begrijpen. Als u denkt in technologische mogelijkheden, kunt u uiteindelijk doen aan selling without selling.

 

Volg de  gratis masterclasses voor inspiratie over de transformatie naar een succesvolle organisatie. Bezoek Prodware voor meer informatie.

Lees ook