Patina, een bijzondere voorstelling over ouder worden

Theater Sevagram

Woensdag 22 juli 2015


Hoort, zegt het voort! Want het is de bedoeling dat Theater Sevagram in Heerlen tot de nok toe vol zit als op 6 september het succesvolle theaterstuk Patina wordt gespeeld. De uitvoering, in samenwerking met kamerkoor Studium Chorale en de Stichting Maastrichtse Componisten, vindt plaats in het kader van het cultuurfestival Cultura Nova, dat dit jaar voor de 25ste keer wordt gehouden.

 

De naam van het stuk – dat eerder volle zalen trok in onder andere Amsterdam, Aken en Maastricht – verwijst naar de bekende grijsgroene laag op bijvoorbeeld koper en brons. Patina ontstaat meestal door natuurlijke omstandigheden, zoals de inwerking van water, licht en temperatuur. Die zorgen ervoor dat voorwerpen een oud en verweerd uiterlijk krijgen. Toch wordt patina allerminst beschouwd als een teken van verval. Integendeel zelfs: een laagje patina op metalen, stenen en houten kunstwerken geeft deze objecten authenticiteit mee.

De voorstelling Patina neemt de theaterbezoeker mee in een imaginaire wereld, waarin niemand het heeft over de last van het ouder worden, maar juist over de kracht, levenservaring en levensvreugde die achter een gepatineerde huid verborgen gaan. Immers: een mooi laagje patina op de huid is niet een teken van verval, maar - net als bij kunstwerken - een teken van echtheid. In een doorleefd gezicht zie je de hele mens, aldus de makers van de voorstelling.

De voorstelling vindt plaats op zondag 6 september 2015 in Theater Sevagram, locatie Plataan, Henri Dunantstraat 3 in Heerlen. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk. Aanvang 15.00 uur. Bestellen via: communicatie@sevagram.nl 

 

Foto's: Sonja Duimel

Lees ook