Circus Tour

Tour de France 2015

Donderdag 9 juli 2015


Van het slagveld tijdens etappe 3 naar de slagvelden van de Somme zou een makkelijke brug zijn geweest om de derde column vanuit de Tour mee te openen. Zo makkelijk ligt dat echter niet. Woensdag reed het peloton langs de oude slagvelden en begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Een indrukwekkend gezicht om de vele kruizen vanaf de weg te zien staan. Bij Vimy staan zelfs nog bordjes die waarschuwen voor scherpe munitie in de velden. Je zal maar Johnny Hogerland heten en gekatapulteerd worden in een van die velden. Je moet er niet aan denken. Mooi ook de foto van Chris Froome en Richie Porte die namens het Gemenebest vooraf aan de etappe een krans legden bij een Engels-Frans ereveld. Die Engelsen hebben gevoel voor tradities. De vele Engelse vlaggen langs de weg verraden dat deze streek diep in het collectieve geheugen van de Engelsman en Australiër gegrift staat. Wat hier gebeurd is meer dan honderd jaar geleden, is dan ook met geen pen te beschrijven.

We hebben bijna de hele etappe gereden. Enerzijds op zoek naar bijzondere fotogenieke plekken. Uiteindelijk twee punten en route gevonden. En anderzijds vanwege de bijzondere geschiedenis. Omdat we veel kilometers op de route maken valt de ongekende gekte langs de kant goed op. Een opsomming van een gekostumeerd bal dat de Tour teweegbrengt. We noteren: 1 Obelix, 1 Asterix, 1 Napoleon, 20 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, 1 indiaan (inclusief hoofdtooi) en zelfs in het hondenweer van de vijfde etappe 1 Borat (als u niet begrijpt wat hiermee bedoelt wordt google eens op “Borat”).

De Tour brengt leven in de brouwerij. Het circus Tour is strak georganiseerd. Anderen noemen het misschien georganiseerde chaos. De waarheid zal ergens tussenin liggen. Als je de droge cijfers van deze Tour de revue laat passeren dan begrijp je goed wat een impact dit event heeft op de regio’s van Frankrijk, en dit jaar ook op de stad Utrecht. We beginnen met 198 coureurs (minus enkele ‘gesneuvelden’ van de afgelopen etappes), 300 teambegeleiders, 400 man organisatie, 600 mensen in de reclamekaravaan, 2000 journalisten en 15.000 politiemensen. Dan hebben we het nog niet over de VIP gasten, de dagjesmensen, volgers en de auto’s en motoren die meerijden in de koers en alles wat daar allemaal nog bij komt kijken. De Amaury Sports Organisation (ASO) is dan ook de absolute top in het organiseren van sportevenementen. Al deze mensen moeten eten en ergens slapen. Ik kan begrijpen dat de provincie Limburg maar al te graag de Tour nog eens wilt herbergen. Al was het maar voor een etappe aankomst. De spinn-off in harde pecunia is evident maar ook de lokale VVV’s doen goede zaken. De mooie beelden van Limburg tijdens het WK van 2012 zijn de wereld overgegaan. Een betere manier om onze bijzondere grensoverschrijdende regio te promoten bestaat gewoonweg niet. Hier kan geen foldermateriaal of stand op een beurs tegenop. Dus, mannen en vrouwen van de provincie doe je best en haal de Tour naar Limburg in 2017, 18 of uiterlijk 2019. Jullie kunnen het!!

We dalen langzamerhand richting het Zuiden van Frankrijk. De komende dagen belanden we via Normandië, Bretagne en een verplaatsing van bijna 500 kilometer naar Pau (rustdag) aan de voet van de Pyreneeën. Dan begint de Tour opnieuw en gaat het circus de tweede week in. Benieuwd of Wout Poels dan nog steeds zo hard voor zijn kopman aan het werk is als de bergen eindelijk in het spel komen. Zou hij dan nog puf hebben voor zijn zo geliefde terrein? We lopen voor de muziek uit. Eerst maar eens deze eerste hectische week afsluiten met een ploegentijdrit op zondag. Daarna zien we wel verder hoe het met de condor van Blitterswijck gaat.

 

A tout à l'heure

 

Foto's: George Deswijzen

Lees ook