Heisa over declaraties

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 11 juli 2015

De kranten stonden er weer vol van deze week, de declaraties van bestuurders bij overheid en semi-overheid. En er werd grote schande over gesproken. Door politici uiteraard, die zo hopen te scoren bij ‘het volk’. 

Eerlijk gezegd vind ik het een hoop gedoe om niks, of in ieder geval om bijna niks. Ik ben uiteraard geen voorstander van corruptie of misbruik en natuurlijk zijn er in het verleden bestuurders geweest die misbruik maakten van hun positie. Overigens denk ik dat dit in Nederland in verhouding met het buitenland slechts minimaal was.

Maar goed, de ‘onthullingen’ van deze week betroffen onder meer de declaraties van het bestuur van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Elke fles water was door ‘de onderzoeksjournalisten’ van RTL boven water gehaald. Maar was het nou allemaal zo schokkend?  Het betroffen veelal bezoeken aan restaurants zoals Beaumont, Sofa en de Auberge van Château Neercanne. Zaken die nou juist bekend staan om hun scherpe prijs-kwaliteit-verhouding, getuige ook de bekroning in sommige gevallen met een Bib Gourmand door Michelin, speciaal bedoeld voor die gunstige prijzen.

Maar de betreffende journalisten hebben het dan over ‘sjieke restaurants’.  Die komen dus kennelijk niet verder dan het eetcafé of de Chinees. En goh, er stond zelfs een keer kreeft op de bon. Nou en? Die kun je op ’t Preuvenemint ook krijgen en laatst nog op het hippe, alternatieve foodfestival TREK in Maastricht. Er werd ook melding gemaakt van een fles wijn van € 43.  Ga er dan maar van uit dat die qua inkoop tussen de 10 en hooguit 15 euro heeft gelegen. Daar heb je echt geen Grand Cru voor.

Er zullen best wel hier en daar een paar dingen op die bonnetjes hebben gestaan waarvan je je afvraagt, had dat nou zo gemoeten. Er zal ook wel eens wat snel voor een taxi gebeld zijn. Maar in het algemeen vond ik het allesbehalve schokkend. Kijk, vroeger, in de gouden tijden, trokken aannemers flessen wijn open van 500 euro. Die tijden zijn definitief voorbij. De enigen die dat nu nog doen zijn drugscriminelen en hier en daar een verdwaalde Rus.

Ik vind dat bestuurders en directies juist weer meer buiten de deur moeten gaan eten. Dan ondersteunen ze sowieso de Limburgse gastronomie, die het toch al niet gemakkelijk heeft en waar heel hard gewerkt wordt. Niemand vraagt zich trouwens af of het niet zo zou kunnen zijn dat zo’n ziekenhuisbestuurders belangrijke buitenlandse relaties op bezoek hadden. Dan kun je die toch niet in de ziekenhuiskantine ontvangen met het onvermijdelijke broodje gezond en het ellendige glas vetarme melk?

Nee, ik zou mijn collega’s aanraden om eens onderzoek te doen naar die clubs en locaties, waar echt qua onthullingen wat te halen valt. Al die criminele bendes die nauwelijks gehinderd door justitie en in ieder geval niet door de pers, vele miljoenen binnenhalen met hun drugslaboratoria en wietplantages en iedereen uitlachen, inclusief de pers. Of probeer eens achter de toespraken te komen van al die mysterieuze predikers in salafistische moskeeën. Geheid dat die oproepen om de Nederlandse samenleving naar westers model zoveel mogelijk te ondermijnen. Weg met gelijke rechten voor vrouwen, een verbod op homofilie, en iedereen aan de islam. Dat soort gedachten. Kijk, dan heb je tenminste onderwerpen die echt ergens over gaan en die volgens mij veel schokkender zijn.

 

Jo Cortenraedt 

Lees ook