Wiertz Personeelsdiensten

Vaste waarde op Limburgse arbeidsmarkt

Woensdag 24 juni 2015

Wiertz Personeelsdiensten: vaste waarde op Limburgse arbeidsmarkt

 

Met 12 kantoren is Wiertz steeds dicht in de buurt 

De economie klimt voorzichtig uit het dal. Overal in Limburg zijn er tekenen van herstel. Tal van initiatieven hebben een tijdje nodig gehad om te rijpen, nu lijkt het er op dat de tijd van oogsten aanbreekt. En dat is goed nieuws voor de arbeidsmarkt. De werkloosheid is procentueel immers nog steeds aan de hoge kant. De toekomstige bloei biedt kansen. Meer mensen kunnen een baan bemachtigen. Bedrijven kunnen weer volop gaan ondernemen en schalen hun activiteiten op. Flexibilisering speelt een toenemende rol van betekenis in het samenspel tussen werkzoekenden en werkgevers.

De Limburgse uitzendorganisatie Wiertz Personeelsdiensten heeft inmiddels een nadrukkelijk marktaandeel binnen de provincie. Er zijn 12 kantoren tussen Venray en Maastricht, het hele gebied wordt bediend. Hierbij kiest de organisatie nadrukkelijk voor aanwezigheid in de buurt. Men vindt dat arbeidsbemiddeling mensenwerk is. Natuurlijk worden er zaken geautomatiseerd, maar uiteindelijk moet je mensen in de ogen kijken. Men selecteert op basis van objectieve criteria, maar ook op basis van subjectieve elementen en buikgevoel. Omdat Limburg gekenmerkt wordt door de euregionale arbeidsmarkt is Wiertz Personeelsdiensten ook actief in Duitsland en werft men zelfs binnen en buiten Europa. De algemene uitzendactiviteiten zijn ondergebracht binnen Wiertz Personeelsdiensten.  Daarnaast verzorgt Wiertz executive search en interim management binnen het label Jurgens-Partners Zuid. Met Payroll Limburg wordt  juridisch werkgeverschap en verloning verzorgd. Dagelijks werken er 3.000 arbeidskrachten voor Wiertz, “de grootste familie van Limburg” en daarmee is de organisatie een van de grotere werkgevers in onze provincie. De arbeidskrachten vinden hun weg naar zo’n 600 verschillende Limburgse bedrijven, organisaties en instellingen. Wiertz

Personeelsdiensten is als familiebedrijf maatschappelijk zeer betrokken. Steeds weer zijn er initiatieven met een stimulerend effect. Een voorbeeld hiervan is de actie om 500 Limburgse jongeren aan het werk te helpen.   

Dagelijks werken er drieduizend mensen voor Wiertz

Het bedrijf werd opgericht in 1997 door het echtpaar Dionne Wiertz-Buck (42) en Harm Wiertz (54). Daarvoor was Harm Wiertz gedurende 12 jaar werkzaam bij een internationale uitzendorganisatie, waardoor hij dit jaar precies 30 jaar werkzaam is binnen de arbeidsbemiddeling in Limburg. In het oude politiebureau van Kerkrade, tegenwoordig het hoofdkantoor in een nieuwe stijl bedrijfsverzamelgebouw, geven beiden hun visie:

 

Hoe hebben jullie de voorbije crisisjaren doorstaan?

Harm: de eerste jaren van de crisis zagen we dat onze omzet stagneerde, er was minder werk. Toch zijn we in staat gebleken om flink wat uitzendkrachten aan het werk te houden. Daar komt bij dat we als Rijnlands familiebedrijf niet zo schrikken van een paar mindere jaren. We hebben meer een lange termijn visie. Ons bedrijf bestaat sinds 1997 en we weten nu eenmaal dat goede jaren en minder goede jaren elkaar opvolgen, daar moet je niet moeilijk over doen.

Konden jullie de vaste medewerkers gewoon aan het werk houden?

Dionne: ja, er is ons iets aan gelegen om kennis niet verloren te laten gaan. Dus we hebben er alles aan gedaan om iedereen aan boord te kunnen houden. Hier en daar zijn er wel eens wat wisselingen geweest, maar dat komt eerder omdat de medewerker zelf besloot om een andere baan te nemen.

Wat zijn jullie verwachtingen voor dit jaar?

Harm: wij merken als sinds 2013 dat de economie aantrekt en dat er meer vacatures komen. In 2014 mochten we 25% meer mensen aan het werk helpen dan in 2013 het geval was. Voor 2015 verwachten we wederom een stijging van het aantal plaatsingen met 25%. Ons gevoel zegt dat de vlam echt weer in de pijp is.

Hoe zien jullie plannen er uit voor de komende jaren?

Harm: komende jaren gaan we volop door binnen Limburg. We merken dat de overheid zich steeds meer terugtrekt en dat de grote bureaus proberen om Limburg vanuit Amsterdam te bedienen met dienstverlening op afstand. Ons antwoord op deze ontwikkeling is onze persoonlijke aanwezigheid en kantoren als vanouds, waar werkzoekenden terecht kunnen voor een echt gesprek. Ook werkgevers hebben er behoefte aan dat we regelmatig bij het bedrijf binnen komen, om in de keuken te kijken en adequaat te kunnen adviseren.

Dionne: daarbij zie je wel steeds meer dat onze rol verandert. We waren vanouds leverancier van tijdelijke krachten, maar tegenwoordig worden we steeds meer HR professional, we adviseren bedrijven op het vlak van de totale in- door en uitstroom van mensen.

 

De dagelijkse leiding van de organisatie is in handen van het management team. Het echtpaar Wiertz heeft hier een aantal jaren geleden bewust voor gekozen. Ze maken zelf samen met Constant Jurgens deel uit van de familieraad. Hierdoor krijgen medewerkers maximaal de gelegenheid om verantwoordelijkheid te dragen en mee te ondernemen. Bovendien is de organisatie op die manier minder kwetsbaar. Het management team bestaat uit Igor Buck (41), Tum Nievergeld (37), Ron Smeets (38) en Loek Consten (32). Met z’n vieren verdelen ze de dagelijkse aansturing en richten ze de aandacht op klanten en acquisitie. Natuurlijk hebben ze ook intern aandacht voor filialen, medewerkers, service center en financiën. De organisatie is er van overtuigd is dat de dienstverlening uiteindelijk plaatselijk moet worden ingevuld. De plaatselijke kantoren, kantoormanagers en lokale teams vormen uiteindelijk het meest belangrijke element binnen het bedrijf. Zij zijn de lokale vertegenwoordigers welke werkzoekenden bemiddelen in de richting van lokale werkgevers. Om zo Limburg oranje te kleuren.

  

 www.wiertz.com

 

 

Lees ook