MECC heeft de groei te pakken

Van K3 tot TEFAF

Maandag 22 juni 2015

Beurs- en congrescentrum is weer van Maastricht en de regio  

 

Sinds de verzelfstandiging van MECC Maastricht, na een periode waarin het Maastricht Economisch Congres Centrum een onderdeel was van RAI Amsterdam, is er een nieuwe flair speurbaar die zich vertaalt in betere resultaten.

De somberheid van enkele jaren geleden is voorbij. MECC Maastricht blijkt het geloof en vertrouwen van de Maastrichtenaren, Limburgers en inwoners van de Euregio weer terug te winnen.

De trend van steeds minder beurzen en congressen is omgebogen, evenals de resultaten die voor het eerst sinds jaren weer met zwarte cijfers worden geschreven. De stad Maastricht is eigenaar geworden van het beurs- en congrescentrum en inmiddels ook van de gebouwen. En dat heeft voordelen, want daardoor zijn de huurlasten voor MECC flink gedaald en meer vergelijkbaar met andere internationale centra in deze branche. En het eigen bewustzijn is versterkt.  

Sinds 2013 waait er sowieso een andere wind door de hallen en zalen van het MECC. Directeur Rob van de Wiel heeft gekozen voor een ‘aanvallende’ strategie om zelf nieuwe initiatieven te nemen en daar waar nodig mee risico te nemen om evenementen tot een succes te maken. En ook op andere posities zijn nieuwe namen gekomen die deze dynamiek oppakken.

Frank Mimpen is manager marketing en sales.  „Het bruist hier weer en we zijn terug in de stad aanwezig. We ondernemen weer en zoeken de samenwerking met ondernemers. Samen de nek uitsteken, dat is onze filosofie.”

Het is ook sinds 2013 dat MECC weer zwarte cijfers schrijft. „We maken winst, dus we zijn gezond bezig.” Dat heeft alles te maken met de vele nieuwe initiatieven die worden genomen met andere partijen. MECC acteert niet puur als locatie om beurzen en congressen te faciliteren, maar zoekt actief de samenwerking op en denkt mee met de klanten. „Die moet succes hebben en daarom moeten wij zoveel mogelijk meedenken.” Een voorbeeld is het komende afscheidsconcert van de meidengroep K3.  „Studio 100 uit België is van dit en vele andere concepten de bedenker”, vertelt Peter Bardoul, hoofd marketing en communicatie. „Wij gaan dit concert actief promoten in de hele Euregio en hopen op meer samenwerking met dit bedrijf. Laten zien wat we kunnen, daar gaat het om.”

Ondanks de populariteit van internet blijkt dat mensen elkaar willen blijven ontmoeten op evenementen. Sommige concepten van vroeger verdwijnen maar daar komen andere voor in de plaats. Voor MECC Maastricht is de internationale kunstbeurs TEFAF het paradepaardje. Ook daarin weer die samenwerking. „De organisatie van TEFAF werkt zelfstandig en is zeer ervaren”, vertelt Frank Mimpen. „Maar wij doen er alles aan om aan alle wensen te voldoen. Bij de verlenging van het contract met TEFAF zijn we overgekomen dat we nog dit jaar de toegang naar de Expo Foyer drastisch gaan verbeteren en ook het plein voor het MECC aan de zuidkant wordt opgewaardeerd. De Gemeente Maastricht investeert 15 miljoen in kwaliteitsverbetering van MECC en we bestuderen nu wat prioriteit heeft. Zoals bijvoorbeeld nieuwe stoelen in de congreszalen.”

Maastricht doet het nog altijd goed als congresstad. Van de tien nationale congressen worden er vier in Maastricht gehouden. Vooral de medische congressen doen het goed dankzij de samenwerking met UMC+ en Brightlands. „Het zou mooi zijn als er toch nog een keer een luchtverbinding Maastricht-Amsterdam zou komen”, zegt Mimpen. „Nu zijn we weliswaar bereikbaar via bijvoorbeeld Düsseldorf en Brussel, maar voor buitenlandse bezoekers blijft dat vreemd dat ze in een ander arriveren. In ieder geval zijn we blij dat de Provincie Limburg nieuwe initiatieven neemt op Maastricht Aachen Airport want een luchthaven in de onmiddellijke nabijheid is heel belangrijk voor ons. De Provincie ziet ook het belang van onze positie en draagt onze mogelijkheden actief uit. Samen met de Gemeente hebben we in deze belangrijke partners. Dat is nodig voor stabiliteit naar de markt toe.”

Er staan nieuwe publieksevenementen op het programma zoals een schlagerfestival en een groot studenten-eindfeest in juni. Bij bestaande evenementen lift het regionale bedrijfsleven steeds vaker mee op de podia van bijvoorbeeld TEFAF en Jumping Indoor Maastricht. De 61e BBB en Folie Culinaire staat weer voor het najaar gepland en het afgelopen wintercircus dat voor het eerst werd gehouden, trok meteen ruim 13.000 bezoekers.

Door middel van samenwerking met externe partijen wordt gewerkt aan nieuwe evenementen, zoals wellicht een kwalitatieve woonbeurs. „Met ons eigen evenement Interclassics / Top Mobiel gaan wij voor het eerst zelf ‘op export’ naar Brussel, vanwege ons succes hiermee”, vertelt Peter Bardoul. „Dat zal in november plaatsvinden. Daar hebben we inmiddels ook contacten gelegd met de organisatie van Batibouw, een zeer succesvolle woonbeurs in Brussel. Zo hopen we over en weer onze business te versterken en markten uit te breiden.”

Naast de publieksevenementen zijn er ook de nodige vakbeurzen in MECC Maastricht. Daar merkt het publiek nauwelijks iets van maar de recent gehouden beurs UTEC trok 6.000 mensen uit 90 landen. „En die verblijven een tijd in Maastricht en omgeving”, zegt Frank Mimpen. „Heel belangrijk voor de hotels, restaurants en vele toeleveranciers. Het is ‘op straat’ te merken dat er weer veel gebeurt in MECC Maastricht. De mensen hebben het gevoel dat dit centrum van hen is en in feite is dat ook zo.”

 

Voor meer info:   www.mecc.nl

 

 

 

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen