Historische reconstructie

Aanval Fort Eben - Emael

Maandag 1 juni 2015


Historische reconstructie aanval Fort Eben-Emael

De Duitse legerleiding wil op 10 mei 1940 bij Maastricht een snelle doorbraak forceren. Daarvoor moet het fort van Eben-Emael worden ingenomen. Een luchtlandingsaanval met zweefvliegtuigen zorgt voor een complete verrassing. Door een nieuw type van explosieven te gebruiken slaagt de elite van Duitse paratroepers er in om in een kwartier tijd de artilleriestukken en gevechtstellingen uit te schakelen. Het Belgisch garnizoen geeft zich na 31 uur strijd over. Bij de herdenking van 70 jaar oorlog hield de stichting van het fort een re-enctment. Vier verenigingen: Belgian Living History Ass., Frontleven, Ceux qui veillent en de Vereniging Historische Militaria werkten een scenario uit waarbij de slag rond Eben-Emael werd uitgevoerd.

 

Tekst en foto's: Jempi en Anne Marie Welkenhuyzen

Lees ook