La Cenerentola in een nieuw jasje

Een geslaagde première van de opera Assepoester

Maandag 18 mei 2015


Afgelopen zaterdagavond vond de première plaats van de opera La Cenerentola in het Parktheater in Eindhoven. Opera Zuid wist het stuk, in samenwerking met de Efteling, nieuw leven in te blazen, door de opera van Gioachino Rossini samen te voegen met het “oorspronkelijke” sprookje zoals iedereen het kent.

 

De samenwerking met de Efteling is terug te zien in de kostuums en het decor. De zoete jurken van de stiefzusters trokken extra aandacht door omvang en kleur. Maar niet alleen dat was opvallend. De kostuums waren uit verschillende lagen gemaakt, waardoor op het toneel van outfit veranderd kon worden door simpelweg een laag te verwijderen of aan te trekken. Ook het decor stond helemaal in het teken van de opera. Vooral het wisselen van de verschillende elementen vanuit de lucht en de coulissen gebeurde op magische wijze door de tovenarij van Alidoro (Willem de Vries).

De rollen werden prima vertolkt. Zo nam Karin Strobos de rol op zich van Angelina (Assepoester), Elmar Gilbertsson was te zien als Prins Amiro met zijn dienaar Dadini, Cozmin Sime. De Stiefvader van Assepoester, Don Magnifico, werd door Marcel van Dieren vertolkt en haar stiefzusters Clorinda en Tisbe door Anna Emelianova en Madieke Marjon. Een kleine tegenvaller was wel, dat het orkest, onder leiding van philharmonie zuidnederland, soms de stemmen overheerste.

Kortom; een vrij lastige opgave met een verrassend resultaat. In de tijd dat Rossini zijn verhaal schreef, was magie echt taboe, terwijl het bekende sprookje juist zoveel magie bevat. Het samenbrengen van deze twee verhaallijnen had zomaar verkeerd uit kunnen pakken, maar regisseur Sybrand van der Werf is met een mooie uitwerking gekomen. Hij heeft duidelijke elementen van beide werelden laten zien in een luchtig en humoristisch jasje. Deze humor was bijvoorbeeld terug te zien op het moment dat het “verloren” schoentje te laat het toneel op komt.

Voor wie de opera nog wil gaan bezoeken; het is zeker de moeite waard. Kijk voor meer informatie en de speellijst op de website www.operazuid.nl/la-cenerentola-2015.

Foto's: Morton de Boer

Lees ook