Designday mag u niet missen!

Het programma van de 10e editie van Designday

Woensdag 13 mei 2015

Nog maar een paar nachtjes slapen voordat de 10e editie van dit designspektakel losbarst! Iedereen is van harte uitgenodigd om Designday te bezoeken. Voor de nieuwsgierigen alvast een voorproefje van wat er allemaal te beleven valt van 15 tot en met 17 mei in de Decorfabriek in Maastricht.

 

Gedurende Designday tonen maar liefst 60 designers uit binnen- en buitenland hun werken. Deze jubileumeditie kent ook verschillende primeurs, zoals een openingslezing van filosoof René Gabriëls, de presentatie van ‘The Social Design Collection’ van de Maastrichts-Rotterdamse ontwerper Diederik Schneemann, topdesign uit Denemarken van Carl Hanssen en een kamerpreview van het nieuwe hotel van la Bergère Group, Kaboom Hotel Maastricht. Wat ook niet mag ontbreken zijn de trendpitches en trendtours, die verzorgd worden door Sanne Konings.

Lezing René Gabriëls

Filosoof René Gabriëls, die kritisch is over de heersende designcultus, opent Designday op vrijdagavond 15 mei met een lezing. Gabriëls is niet alleen geïnteresseerd in het spanningsveld tussen kunst en design, maar ook in de rol die design speelt in de wereld waarin we leven. Draagt design bij aan een betere wereld? Volgens hem vormt Designday een tegenbeweging.

Trendpitch en trendtours

Sanne Konings verzorgt tijdens Designday op zaterdag 16 en zondag 17 mei trendpitches en trendtours. Konings is studente van de Fontys Academy of Creative Industries (ILS) en geeft, met een jonge, frisse blik haar visie op de huidige tijdgeest, de designtrends die ze ziet en wat deze betekenen voor de maatschappij en de sector living. Kortom, what’s hot and what’s not.

Sanne is voor de tweede keer uitgenodigd door Designday. Designday heeft haar, samen met  zeven andere studenten van haar opleiding uitgenodigd omdat zij gepassioneerd zijn in wat ze doen en het design-event benutten om dat te laten zien. De studenten vormen een jonge dynamische groep die de verbinding zal leggen tussen de bezoekers en de designers.

Tijdens een korte pitch signaleren Sanne en haar collega’s een drietal trends. Zij lichten kort toe wat de trend betekent en laten voorbeelden zien van design die aan deze trend gekoppeld is. Daarnaast geven zij beide dagen trendtours langs opvallende uitingen van trends op Designday. Sanne en haar medestudenten zijn al een aantal weken bezig met het samenstellen van een trendboek voor deze klus.

Nieuwsgierig geworden naar de trendpitch en trendtours? Zie het programma voor de tijden. Kom tien minuten voor aanvang naar het veilingpodium in de Decorfabriek en ga mee met de tour. Deelname is gratis. 

The Social Design Collection

De Maastrichts-Rotterdamse ontwerper Diederik Schneemann presenteert gedurende de jubileumeditie van Designday voor het eerst ‘The Social Design Collection’. Deze bestaat uit een aantal eikenhouten meubels, van een spiegel tot een eetkamertafel, en is ontwikkeld in samenwerking met de sociale werkplaats de Delft in Rotterdam.

Kamerpreview Kaboom Hotel Maastricht

Vrijdag 8 mei heeft la Bergère Group de naam bekend gemaakt van een nieuw hotel; Kaboom Hotel Maastricht. Slim, geraffineerd en een tikkeltje rebels. In het design is een prominente rol weggelegd voor het iconische behang dat het verhaal van de stad Maastricht vertelt. Tijdens Designday is de allereerste publieke preview van de kamer te zien voordat het hotel officieel haar deuren opent op 1 juli.

Topdesign uit Denemarken van Carl Hanssen 

Carl Hansen & Søn is een Deens familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar houten meubels ontwerpt en maakt. In de Decorfabriek laten ze topstukken als de Wishbone, de Shell Chair en de Wing Chair zien. Het bedrijf volgt Designday al enkele jaren en is dit jaar, op eigen initiatief, voor het eerst aanwezig. “Designday heeft een speelse, creatieve insteek en is sympathiek omdat het niet zo groot en gevestigd is. Qua filosofie past het evenement heel goed bij Carl Hansen, dus we zijn blij dat we er dit jaar bij zijn en Designday mogen ondersteunen. We zullen er in ieder geval topstukken laten zien, ook werk van jonge designers,” vertelt Roderick Schothorst, vertegenwoordiger van Carl Hansen in Nederland.

Openingstijden Designday: vr. 15 mei 20:00 - 23:00, za. 16 mei 10:00 - 20:00, zo. 17 mei 11:00 - 18:00. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.designday.nl. Designday is ook actief op social media. Wil je up-to-date gehouden worden? Volg Designday via Facebook, Twitter (@ddesignday) en Instagram (@designday.nl).

Lees ook

  • Vastgoedplatform 13-05 (1)

    Vastgoedplatform 13-05

    Woensdag 13 mei

    Koopwoning | Nachtegaalstraat 12, 6325AX Berg en Terblijt, Nederland | € 895000