Brug onder Vuur

Een historisch vuurspektakel aan de brug van Vroenhoven

Maandag 4 mei 2015

Vanaf aanstaande donderdag gaat Theater Ozzy vier dagen op rij de voorstelling 'Brug onder Vuur' opvoeren. Het verhaal speelt zich af in mei 1940, toen België in het vizier kwam te liggen van het naziregime en het Albertkanaal het decor was voor de eerste militaire acties. 

 

“De vijfenzeventigste verjaardag van die gebeurtenissen vormde voor de mensen van Theater Ozzy de aanleiding om een uniek en waardig herdenkingsevenement op poten te zetten. Bedoeling is om grote en kleine verhalen van destijds samen te laten vloeien in een beklijvende opvoering. We werken daarvoor samen met tweehonderd acteurs en figuranten”, vertelt voorzitter van Ozzy, Patrick Janssen.

Niet alleen zal er een grote schare acteurs deelnemen aan de productie. Ozzy werkt ook samen met het Nederlandse vuurtheatercollectief Compagnie Doedel, dat in het verleden al zorgde voor prachtige opvoeringen waarin vuur centraal stond. Daarnaast wordt er een gelegenheidsorkest samengesteld onder leiding van dirigenten Wilfried Theunissen en Conrad Onclin. Verder zal minister van staat Willy Claes plaatsnemen aan de piano.

De opvoering gaat plaatsvinden aan de brug van Vroenhoven, waar de dramatische gebeurtenissen van mei 1940 weer tot leven worden gebracht. Het Albertkanaal vormde 75 jaar geleden immers het decor voor de eerste oorlogsdaden op Belgisch grondgebied van de Duitse bezetter. Met de nabije ligging van de 'onneembare vesting' Fort Eben-Emael en de strategisch belangrijke brug van Vroenhoven, kreeg de streek haar deel van het oorlogsgeweld destijds.

Het moet een uniek en waardig herdenkingsevenement worden dat de kleine en grote verhalen van destijds terug tot leven brengt; een opvoering die de mensen nog lang zal bijblijven.

De voorstellingen zullen plaatsvinden op 7,8, 9 en 10 mei om 21.00 uur. Reserveren kan via mijnplaats@brugondervuur.be  of 012-671532.

Lees ook