De wijndrinkende Europarlementariërs

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 2 mei 2015

Eén Europa, och, ik vind het zo’n slecht idee nog niet. Open grenzen, vrije handel, samenwerking over de grenzen heen. Daardoor heb je bijvoorbeeld minder kans op oorlogen tussen landen onderling, gezien de geschiedenis kunnen we dat wel gebruiken.

Dus ‘Weg met Europa’,  zoals bijvoorbeeld de PVV roept, daar ben ik niet voor. Maar dat neemt niet weg dat ze er in Brussel en Straatsburg af en toe een potje van maken. Dat bleek deze week weer. De Franse president Hollande, op bezoek in de Elzas, zei daar op nationalistische toon dat Frankrijk altijd zal voorkomen dat het Europees Parlement enkel nog bijeenkomt in Brussel. Dat betekent dus dat alle parlementariërs en medewerkers moeten blijven pendelen tussen beide steden en dat kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Puur om het Franse chauvinisme te bevredigen. Weggegooid geld dat alle Europese inwoners moeten ophoesten.

En het Europees Parlement keurde een voorstel goed om de eigen onkostenvergoeding te verhogen met nog eens 1500 euro per maand. De onkostenvergoeding (voor personeelskosten e.d.) was al € 21.379 per maand. Dat komt bovenop het salaris van een kleine 8.000 euro.  Dan zijn er ook nog algemene onkosten van zo’n 4.500 euro per maand, daar hoeven geen bonnetjes voor te worden ingeleverd. En er is nog een onkostenvergoeding van een kleine 4.000 per maand voor literatuur, congresbezoek e.d.   Alles bij elkaar opgeteld kom je op een jaarbedrag van tussen de 450.000 en 500.000 euro. Er zijn er die daar aardig wat medewerkers van betalen, maar er zijn er ook die geen of maar één medewerker hebben. De vergoeding blijft hetzelfde, de rest kunnen ze dus zelf houden.

Het Europees Parlement telt 751 leden. Dan kom je dus op pakweg 175 miljoen euro per jaar. Praten we nog niet over alle kosten rondom die vergaderingen. De administratieve apparaten, de gebouwen, het onderhoud, etc etc  

Maar ik moet ze toegeven, die Europarlementariërs zijn dan ook de hele week hard bezig met heel veel nadenken. Want ja, je moet toch wat. Veel is al geregeld, veel te veel zelfs. Frans Timmermans is aangenomen om daar eens flink in te gaan schrappen. Zal lastig worden Frans. Deze week hebben de dames en heren van het EP weer een nieuwe regel bedacht. Er moet veel meer informatie komen op de wijnetiketten. Niet alleen de herkomst, het jaartal, eventueel de druif, waar in de fles gedaan, hoeveel procent alcohol enzovoorts. Nee nee, er moet nog veel duidelijker op komen te staan dat het drinken van wijn slecht kan zijn voor de gezondheid. Er moet ook op komen te staan hoeveel calorieën in de wijn zitten. Stel je voor dat je er dik van wordt of een beetje tipsy.  Fijn dat al die mannen en vrouwen daar over zo diep nadenken en ons behoeden voor het kwaad.

Dat doen ze niet alleen overdag, dat doen ze ook ’s avonds in de goed gevulde restaurants van Brussel en Straatsburg. Na een paar glazen van de wat duurdere wijn op de kaart (wordt toch vergoed door Europa, dus door ons), komen ze aan het einde van de avond tot de conclusie dat wij gewone burgers niet teveel van dit spul moeten drinken, dat we daarvoor gewaarschuwd moeten worden. Dat we er misschien wel minder van moeten gaan drinken. Dan blijft er nog meer voor hen over.

Jo Cortenraedt

Lees ook