Interview: Jo Malone London

Over de opening van hun boutique in Douglas Maastricht

Auteur: Elise Crutzen
Dinsdag 14 april 2015

Sinds twee jaar kun je de high-end lifestyle en beautyproducten van Jo Malone London in Nederland kopen. Nu, met de opening van een derde boutique, ook in Maastricht en wel bij Douglas. Chapeau sprak met Matthieu Quénard, Brand Manager Benelux Jo Malone London, over beleving, emoties, geuren en kleuren.


Aan jullie de eer om Jo Malone London in Maastricht te introduceren. Nerveus?
‘Nee. We hebben goed onderzoek gedaan naar de potentiële klanten in deze regio en mede door de goede ligging, geloven wij dat Jo Malone London hier een succes gaat worden. Bovendien is Maastricht een charmante stad met een rijke geschiedenis, vol cultuur, stijl en bourgondische gezelligheid. Dat sluit heel goed aan bij Malone’s karakter dat doordrenkt is met Britse kwaliteiten als charme, humor en eigenzinnigheid.’

Jullie kiezen altijd zorgvuldig jullie locaties.
‘We hebben geen haast, vinden het niet erg om een aantal jaar te wachten tot de – volgens ons – perfecte plek beschikbaar is. Onze boutiques zijn overal ter wereld hetzelfde ingericht, we geloven dat dit enorm veel doet voor de herkenbaarheid van ons merk.’

En daar komt geen adverteren bij kijken.
'Nee, Jo Malone London adverteert nooit. Bij al onze openingen kregen we zonder publiciteit ruime aandacht. In België was onze voorraad zelfs al uitverkocht voordat we opengingen, omdat onze vaste klanten voorrang krijgen, en zij de neiging hebben om veel in te kopen, zodat ze ten alle tijden hun favoriete product in huis hebben. Het komt namelijk wel eens voor dat een geur van Jo Malone London enkel tijdelijk verkrijgbaar is.'

Waar doet Jo Malone London aan denken?
‘Jo Malone London is typisch Brits, persoonlijk, qua stijl ingetogen, tijdloos en elegant. Zoiets als Chanel. Onze producten worden altijd verpakt in de karakteristieke zwart- met crèmekleurige dozen. Of we aan Chanel kunnen tippen, durf ik niet te zeggen. Jo Malone London zit dan wel over de hele wereld, we proberen te voorkomen dat we te groot worden.’

Omdat persoonlijke aandacht een van jullie visitekaartjes is natuurlijk.
'Inderdaad, Jo Malone London staat bekend om een excellente service op maat. Van advies over het maken van een persoonlijke geur tot het vinden van een special cadeau of gewoon heerlijk genieten van een ontspannen hand- en armmassage in de Tasting Bar, die hier ook staat: Jo Malone London geeft veel om haar klant. Na aankoop ontvang je van ons ook een handgeschreven kaartje per post. Kijk maar eens op Instagram, dan zie je hoe het mensen raakt – zeker in deze digitale tijd waarin weinig mensen zich nog de moeite nemen voor iets dat handgeschreven is.'

Jullie mixen geuren onder het mom van ‘fragrance combining’. Hoe gaat dat in zijn werk?
‘Het is niet zo dat wij geuren met elkaar in een flesje mengen. Wat we bedoelen met fragrance combining, is dat we een cologne bijvoorbeeld combineren met een body crème, zodat op een subtiele manier de gewenste geur ontstaat. Je gaat er niet sterker van ruiken, wel ‘warmer’.’

Bekendste product
‘Ons bekendste product is zonder twijfel de moderne klassieker ‘Lime Basil & Mandarin’. Deze frisse geur – die ruikt naar vers uitgeknepen limoen – is dé geur van Jo Malone London. Het was de tweede die Jo ooit creëerde, en we gebruiken hem in al onze communicatie naar de klanten toe. Het is tevens de huisgeur van al onze boutiques.’ 

Welke geuren verkopen het beste?
‘In Nederland verkopen onze nieuwste geuren goed. Op dit moment is ‘Wood Sage & Sea Salt’ een enorme hype. De geur doet je denken aan een vakantiehuis aan zee. Opmerkelijk om te zien is dat Aziaten altijd neigen naar ‘Red Roses’, een hele subtiele geur, die niet sterk is – dat past niet bij hun cultuur. Maar in Dubai bijvoorbeeld is er wel ruimte voor hele zware geuren. Zij kiezen ook vaak voor onze intense colognes; die in de zwarte flesjes.’

Hoe komen jullie tot een bepaalde geur?
'Een cologne wordt geboren als cologne. Dat wil zeggen: onze ‘neus’ – de ontwikkelaar – weet meteen of een bepaalde geur thuis in onze sterkere collectie hoort (als Cologne Intense) of niet. Overigens bestaat er niet van elke cologne een bodycrème of kaars. Dat komt omdat de geuren in een andere substantie nog wel eens willen verschillen van elkaar. Zolang onze ‘neus’ van mening is dat een bepaalde kaarsgeur niet overeenkomt met de geur van de cologne, dan geeft ze deze ook niet uit. We kunnen met de klant wel tot een bijna dezelfde geur komen, mocht zij dit wensen.’ -

 

De producten van Jo Malone London zijn vanaf nu te verkrijgen bij Douglas Maastricht en binnenkort ook via www.douglas.nl

Meer Jo Malone London? Duik hier in de wereld van Jo Malone.

 

Lees ook