Chapeau business 19-02

Bureau Europa

Donderdag 19 februari 2015

Connect Limburg lanceerde onlangs hun nieuwe platform www.limburgcrossborders.com/nl

 

Op dit platform stellen ze o.a. al hun unique crossborder partners in Limburg voor. In samenwerking met Connect Limburg en Aviso Communications produceerde Chapeau al de video’s waarin deze partners zich voorstellen.

De komende weken zullen we in onze rubriek Chapeau Business telkens een partner voorstellen, deze week is dat: Bureau Europa

 

Bureau Europa is ontstaan als dochter van het toenmalige Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam. Directeur Saskia van Stein legt uit: “In die (groei)periode wilde het Nederlands Architectuur Instituut een tweede vestiging openen om de belanghebbende archieven te acquireren en overal om het verhaal van de architectuur optimaal uit te dragen. Sinds 2009 zijn we verzelfstandigd en houden we ons naast architectuur ook bezig met het bredere spectrum van de ontworpen omgeving waaronder film, klank, mode en design. We zijn een culturele instelling die zich voornamelijk bezighoudt met het bestuderen van maatschappelijke relevantie.”

 

 

“Wat wij de mensen duidelijk willen maken”, vervolgt van Stein haar verhaal, “is dat de wereld waarin we leven is ontworpen, dat achter elk huisje of elke stad een verhaal van totstandkoming zit. Wist jij bijvoorbeeld dat er in de Euregio zoveel vakwerkhuizen staan, omdat de huizenbouwers vanuit Duitsland een groter werkgebied zochten en hun eigen stijl hier mee naar toe namen? Of wat – buiten de Maas natuurlijk-  de historische industriële linken zijn tussen Luik en Maastricht? Of welke ambachten en materialen uit deze regio afkomstig zijn? Door middel van tentoonstellingen, lezingen, films en presentaties laten wij zien wat de geschiedenis van onze regio is en welke verbindingen er bestaan tussen Limburg en haar buurlanden.”

Eén groot Euregiomuseum
In die geschiedenis van Limburg speelden de grenzen en hoe ze verschuiven een belangrijke rol. “En dat is nog steeds zo. Er zijn veel goede musea in onze omgeving, maar iedereen doet zijn eigen ding. We werken wel samen en wisselen onze culturen uit, maar we vormen nog geen geheel. Met andere culturele instellingen streven we ernaar de Euregio als één groot Euregionaal museum te begrijpen, ieder als een ‘aparte kamer’, maar met een gezamenlijke identiteit. We zijn één groot gebied met verschillende kwaliteiten en daar moeten we gebruik van maken, dat moeten we uitdragen! We moeten zorgen dat we doorbouwen op bestaande kwaliteiten, gekoppeld aan innovatief potentieel, op zoek naar andere economieën en verbanden zodat er een regio ontstaat waar mensen bewust naar toe komen.”

Meet the maker
Om het aanwezige talent beter te verankeren binnen de Euregio organiseerde Bureau Europa samen met ontwerpstudio Noto recent het evenement ‘Meet the maker’. Acht ontwerpers (met name architecten, designers en ontwerpers) afkomstig van Aken tot Luik en van Landgraaf tot Maastricht kwamen samen om met 30 professionals uit het bedrijfs- en culturele leven over hun werk te praten. Belangrijk uitgangspunt tijdens dit evenement:  hoe kunnen we deze ontwerpers  in de regio houden en hoe kunnen zij hier, met behulp van onder andere bedrijven en organisaties, een voor hen interessant netwerk opbouwen.

Leven als een Europeaan
“Wij leven hier in de Euregio als Europeanen, maar men lijkt het niet te beseffen”, aldus Van Stein. Wellicht kunnen we op termijn de Euregio als één grote stad gaan zien om zo tot een integrale en grensoverschrijdende (ruimtelijke) aanpak te komen. Gelukkig onderkent zowel de Provincie als de gemeente Maastricht de urgentie van deze vraagstukken. Wij, van Bureau Europa, zijn dan ook verguld dat wij de opdracht hebben gekregen om problemen die er leven omtrent de grenzen ter discussie te stellen en soms ook op innovatieve wijze op te lossen . Die uitdaging gaan wij graag aan. Want van verbindingen leggen wordt uiteindelijk iedereen beter.”

Bf0698d0d0e3f05b66fdda381508e446 400X400

 

Meer informatie over Bureau Europa? Kijk hier!