Dochter van 16

De wekelijkse zaterdag blog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 31 januari 2015

Deze week keek ik weer eens ontstemd naar de hemel. De Heer had alweer vergeten in te grijpen.  En wel toen ene Armin A. wekenlang een Heerlens meisje van 16  liet misbruiken door in totaal niet minder dan zo'n 80 kerels in een Valkenburgs hotel. Het moet een hel zijn geweest voor het kind. En dat alleen maar omdat deze Iraanse  knaap op wie ze verliefd was geworden, een zogeheten loverboy bleek te zijn. In feite gewoon een pooier dus.

Als vader was ik extra geschokt vanwege het commentaar van de advocaat van deze loverboy, strafpleiter Arthur Vonken uit Maastricht. We moesten namelijk weten dat dit mannetje het ook niet kon helpen! Het meisje wilde het zélf!  Tja, en toen dacht onze Iraanse vriend, laat ik mijn vriendin dan maar een beetje helpen. Als ze zo'n hoge nood heeft, dan moet ik maar flink wat mannen optrommelen om haar die fysieke wensen te gunnen. Hij was de lulligste niet. En als extra service naar het kind toe, bleef hij er dan maar bij zitten, dan kon ie een oogje in het zeil  houden, mochten er soms gekke dingen gebeuren.

Ja natuurlijk mijnheer Vonken , zo moet het zijn gegaan. Die Armin is gewoon een verrekte sociale vent. In het Midden Oosten is het niet ongebruikelijk dat mannen zoveel mogelijk vrouwen voor zichzelf willen. Sommigen reserveren zelfs alvast een stuk of tachtig maagden voor als ze later in de hemel komen. Maar deze vent is zo altruïstisch, zo goedhartig,  dat  ie zijn partner juist niet voor zichzelf opeist, hij gunt zijn vrienden ook wat. En wat een toonbeeld van integratie trouwens. Hij heeft hier dus al minstens 80 vrienden om zich heen. Kortom, gewoon een gezellige vent. 

Vrij vertaald is dit het betoog van advocaat Vonken.  Natuurlijk, elke verdachte verdient juridische bijstand. En van het gilde van strafpleiters hebben we in de afgelopen decennia geleerd dat hun fantasie soms astronomische vormen kan aannemen. Aan menige plottheorie van deze heren in zwarte toga kunnen de scriptschrijvers in Hollywood nog een puntje zuigen.  

Nu heeft justitie in dit ene geval gelukkig heel veel bewijs, dus het lijkt me stug dat de dader z'n straf kan ontlopen. Het sprookje van de advocaat zal vermoedelijk geen stand houden. Maar in veel andere gevallen ligt dat bewijs minder  hoog opgestapeld en dan moet het openbaar ministerie met dit soort advocaten in de slag. Veel loverboys ontspringen zo de dans en kunnen verder gaan met het veroorzaken van veel ellende.

Nee, mochten we nog hoop hebben dat de maatschappij toch langzaam maar zeker wat humaner zou gaan worden, dan moeten we vooral niet teveel rekenen op sommige strafpleiters die geen grens te ver gaat.

In de periode dat ik nieuwscorrespondent was voor het NOS-journaal en de Telegraaf, had ik regelmatig met strafpleiters te maken. Talkshows waren er toen nog niet veel, maar deze heren beseften toen al dat publiciteit voor hen een vorm van reclame was. In die tijd werd ik regelmatig gebeld door mannen als Hiddema en Moszkowicz sr. ‘Als u even de tijd hebt mijnheer Cortenraedt, ik denk dat ik een interessante zaak voor u had’.  En dan keek je door de journalistieke bril of dat inderdaad het geval was of niet. Het was een soort verstandshuwelijk. Maar iemand als de oude heer Max Moszkowicz, die had wel een basispakket aan normen en waarden. Een heer van stand zou je zelfs kunnen zeggen. Hij sprak geciviliseerd. Was hard in de leer en deed alles om de boef – oh pardon, de cliënt - uit de handen van justitie te krijgen, maar dat probeerde hij vooral op puur juridische gronden. Het waren verfijnde betogen die hij opbouwde, knap formulerend. Dat kan zijn rivaal Hiddema trouwens ook.  

Bij de huidige generatie zie ik dat minder. Zoon Bram Moszkowicz was daar in zijn actieve tijd al een voorbeeld van. Probeerde net als zijn vader in mooie bewoordingen te spreken, was juridisch ook goed onderlegd, maar uiteindelijk bleek hij toch wat platter, ijdeler en hebzuchtiger. Het ontbrak hem aan maatschappelijke moraal, met alle gevolgen van dien.

Advocaat Vonken heeft zelf ook kinderen. Ik eindig met een multiple choice-vraag:  wat zou deze strafpleiter doen als zijn eigen dochter door zo’n vriendelijke Iraanse knaap ‘begeleid’ zou worden en 80 vreemde kerels op bezoek kreeg voor seks:

A)      Hij zou er in principe van uitgaan dat het de eigen wens was van zijn dochter en dat die ‘vriend’ haar slechts probeerde te helpen. Hij zou het er verder bij laten.

B)     Hij zou zijn dochter onmiddellijk opvangen, geestelijk laten verzorgen en via het Openbaar Ministerie de vriend van haar aanpakken.

C)     Hij zou verbijsterd en woest in de auto stappen en dat mannetje een pak rammel geven, om hem daarna alsnog aan te geven bij de politie.  

 

Jo Cortenraedt

 

 

 

 

Lees ook