Nieuwjaarsreceptie Nederlandse-Waalse Business club

Uitreiking Eerste Mergelland Hoen-ei 2015

Vrijdag 30 januari 2015


Gisteren vond de nieuwjaarsreceptie plaats van de Waals-Nederlandse Business Club. Deze bijeenkomst werd gehouden in het Gouvernement in Maastricht.  
De Waals-Nederlands Business club is, zoals de naam het al aangeeft, een netwerkclub om de zakelijke relaties tussen bedrijven uit voornamelijk de provincie Luik en de provincie Limburg te bevorderen.
Jaarlijks worden aan beide zijde van de grens diverse activiteiten ondernomen.

Gisteren was er na de openingsspeech van oprichter en voorzitter Jurgen Moors, eerst aandacht voor de Space Collection Luik. Space ontwikkelt een cultureel Europees netwerk rondom een collectie van hedendaagse kunst. De bedenker en ontwikkelaar van dit project is de Luikse kunstenaar Alain De Clerck. Het project is gebaseerd op de samenwerking tussen burgers, kunstenaars, overheden, bedrijven en een netwerk van verenigingen in Europese steden, die samen de hedendaagse kunst binnen ieders handbereik willen brengen.

Het tweede gedeelte van het programma bestond uit de officiële uitreiking van het eerste Mergelland Hoen-ei 2015 uit handen van Ton Wanders, voorzitter Genootschap Herve/Mergelland Hoen. De eer van ontvangst was deze maal voor Bernard Piette, Honorair Consul voor Nederland in de Belgische provincies Luik, Namen en Luxemburg en tevens directeur van het netwerkplatform Logistics in Wallonia.
In 2013 werd het eerste ei aangeboden aan gouverneur Theo Bovens. In 2014 was het eerste exemplaar voor Ria Oomen, tot 1 juli vorig jaar lid van het Europees Parlement.

Het Herve Hoen (sinds enkele jaren ook in Nederland officieel erkend als Mergelland Hoen) is een zeer oud ras dat afstamt van de Gallische oerkip, de Gauloise. Het dier is afkomstig uit het land van Herve in de provincie Luik, waar het zich uitstekend heeft aangepast aan het leven op de boerenerven en in de weilanden.

Het verspreidingsgebied van de hoen - een fraaie landschappelijke eenheid verdeeld over Belgisch en Nederlands grondgebied - kan globaal gesitueerd worden ten oosten van de Maas, ten noorden van de rivier de Vesdre (de noordelijke grens van de Ardennen) en het Zuid-Limburgse Mergelland. Het typische cultuurlandschap bestaat uit plateaus, beekdalen, weilanden en akkers  omzoomd met hagen, struwelen en hellingbossen, verspreid liggende dorpjes en gehuchten.

 Foto´s: Frits Widdershoven

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen