Nationale iconen zijn innovatieve projecten die een grote maatschappelijke en economische impact kunnen hebben voor Nederland, zoals de Deltawerken, de Compact Disc en de kunstnier.

Bionaaldje
Gijsbert van de Wijdeven bedacht een vaccinatiesysteem - het bionaaldje- waarmee in korte tijd heel veel mensen kunnen worden ingeënt tegen ziekten zoals griep, hepatitis B, mazelen of Ebola. Het bionaaldje is een biologisch afbreekbare naald dat met een speciaal ontwikkeld apparaat in de huid wordt geschoten. In het lichaam breekt de naald binnen enkele minuten af en het (gedroogde) vaccin lost op en doet haar werk. Met de bionaald is er geen afvalberg meer van de miljarden naalden die jaarlijks worden weggegooid. Bovendien kan een persoon met dit systeem duizend mensen per uur vaccineren. Nu is dat nog veertig mensen per uur.