Unieke Lotus 79 op InterClassics & TopMobiel

Van 8 t/m 11 januari 2015

Donderdag 30 oktober 2014

Van 8 t/m 11 januari 2015 zal de John Player Special Lotus type 79 vier dagen lang te zien zijn op het Grand Prix Classics showpaviljoen tijdens InterClassics & TopMobiel in het MECC Maastricht. 

De type 79 F1-wagen werd in 1978 ontworpen en gebouwd door Team Lotus. Coureurs Mario Andretti en Ronnie Peterson domineerden dat jaar het F1-seizoen. Andretti won het WK Coureurs en Team Lotus sleepte voor de zevende keer deze titel voor teams in de wacht. De type 79 ontketende een ware revolutie in het ontwerp van F1-wagens.

De welvende onderzijden van de sidepods, gecombineerd met flexibele skirts die fungeren als afsluitingen, creëren een tunnel met venturiprofiel tussen de wagen en het asfalt. Daardoor daalt de druk van de lucht die onder de wagen passeert en ontstaat er een neerwaartse kracht. Wagens met dergelijke aerodynamische eigenschappen aan de onderkant worden ingedeeld in de 'ground effect'-periode. Vergeleken met een wing heeft een venturi slechts minimale invloed op de luchtweerstand.

‘Iets voor niets’
Colin Chapman noemde het ground effect ‘iets (neerwaartse kracht) voor niets (weerstand)’. Grote neerwaartse kracht met lage weerstand is de heilige graal voor F1-designers. Voor de zoveelste keer had Team Lotus de lat hoger gelegd; nog wel met een 'oneerlijk voordeel', omdat rivaliserende teams deze vernieuwing niet onmiddellijk konden kopiëren. Met name Ferrari stuitte hierbij op problemen vanwege de vlakke configuratie van zijn 12-cilindermotoren, die luchtstroomoptimalisatie onder de wagen onmogelijk maakte. Motoren met 'V'-configuratie waren ideaal; onbedoeld blies het ground effect de oudgediende maar perfect geprofileerde Ford Cosworth DFV-motor nieuw leven in.

Chassisnummer 3 (van 5)
Chassis 3, te zien op InterClassics & TopMobiel, was Andretti’s belangrijkste chassis, waarmee hij in zijn kampioensseizoen van 1978 zeven races reed. Vier keer startte hij ermee op poleposition en hij behaalde er de eerste plaats mee in Spanje, Frankrijk en Duitsland.

InterClassics & TopMobiel
Met de mooiste en meest exclusieve klassieke voertuigen in de Benelux, alles op het gebied van onderdelen en automobilia en met de thema’s Grand Prix Classics en 80 jaar Jaguar is InterClassics & TopMobiel 2015 wederom een absolute must voor elke oldtimerliefhebber. De beurs wordt in 2015 uitgebreid met een extra preview dag (op donderdag). De beurs duurt in totaal vier dagen.

Voor meer informatie: www.ic-tm.com


Topmobiel