Heiligdomsvaart Susteren

Het openluchtspel "Weerlicht der eeuwen" en de reliekenstoet in Susteren

Auteur: Kevin Hoffmans
Donderdag 4 september 2014

Eens in de zeven jaar staat Susteren in het teken van de Heiligdomsvaart. De oorspronkelijke betekenis is ‘vaart of tocht naar de heiligdommen’. Tijdens dit evenement worden 10 voorstellingen in de openlucht gegeven en vindt er een grote reliekenstoet plaats door het centrum van Susteren.

De Heiligdomsvaart zoals we die nu kennen is in Susteren in 1888 in ere hersteld. Sinds 1937 vormt het openluchtspel Weerlicht der Eeuwen een markant onderdeel van de Susterense Heiligdomsvaart en wordt de Heiligdomsvaart elke zeven jaar gehouden. De oorsprong van de Heiligdomsvaart in deze regio gaat terug naar de 14e eeuw. In Aken was de 7-jaarlijkse Heiligdomsvaart sedert 1349, in Maastricht vanaf 1391. Susteren bezat sinds 1447 het recht van reliekentoning zoals blijkt uit een pauselijk schrijven uit dat jaar, waarin onder andere een aflaat aan de Susterense reliekentoning werd verleend.

Het openluchtspel wordt tien keer naast de imposante Amelberga-basiliek uitgevoerd. Meer dan honderd inwoners uit Susteren nemen aan het spel deel. Het was priester-dichter Jacques Schreurs die in de jaren dertig van de vorig eeuw het spel ‘Weerlicht der Eeuwen’ schreef. Sinds 1937 wordt het spel in Susteren opgevoerd en trekt bijna 10.000 bezoekers.

Karel Fiddelers is voor de 3de keer regisseur en heeft de spelers maandenlang voorbereid op het spel. Sinds enkele maanden heeft de herenkapper het rustig aan, maar hij verwacht weer hoogtijdagen na de laatste voorstelling. 

De voorstelling was prachtig en liet in 2 delen zien hoe het er vroeger in Susteren er aan toe ging. Er zijn reeds nog enkele kaarten te verkrijgen via deze link.

Komende zondag staat de reliekenstoet op het programma en lopen er bijna 1000 mensen geheel gekleed en geschminkt in de stijl van vroeger. Er worden meer dan 20.000 mensen verwacht. De stoet vertrekt om 14.00 en de toegang is gratis.