4e Limburg Preuve Festival op Buitenplaats Vaeshartelt

De grootste streekproductenmarkt van Zuid-Limburg op zondag 7 september van 11.00 tot 18.00 uur

Woensdag 6 augustus 2014

Preuve Festival Regional Brunch 2

Voor het vierde jaar op rij vormt Buitenplaats Vaeshartelt het decor voor het Limburg Preuve Festival. Het festival is in vier jaar tijd uitgegroeid tot de grootste streekproducten markt van Zuid Limburg met vorig jaar 5.500 bezoekers.

Ook dit jaar biedt het  Limburg Preuve Festival weer een dag vullend programma aan. De hoofdrol wordt die dag uiteraard weer gespeeld door dik 60 Euregionale producenten die op een grote markt in het park hun mooie producten aanbieden. Er kan volop geproefd en genoten worden van al het lekkers dat de lokale omgeving ons biedt. Naast de markt wordt er voor jong en oud een dag vullend programma aangeboden.

De traditionele Streekbrunch
Zoals ieder jaar starten we het festival weer met een Streekbrunch voor 550 gasten opgeluisterd door een concert van de Rothems Harmonie. Dit jaar serveren we de brunch aan één grote tafel in het park. Voor de brunch is vooraf reserveren noodzakelijk via: organisatie@limburgpreuvefestival.nl

Feestelijke momenten
Na de brunch vindt de oprichting van de stichting Bloesemlint plaats in aanwezigheid van gedeputeerde Patrick van der Broeck. De stichting, een initiatief van het IKL, die de aanleg van hoogstamgaarden wil bevorderen, schenkt bij de oprichting 25 hoogstambomen aan de landgoederenzone.
Aansluitend wordt het Sterrenbos formeel geopend door wethouder Gerdo van Grootheest.
De stichting Buitenplaats Vaeshartelt heeft de oude padenstructuur die de vorm van een ster heeft in het voorjaar gereconstrueerd en daarmee weer in ere hersteld.  

International Land-Art Maastricht
Gedurende de brunch wordt de catalogus van de 2e editie van International Land-Art Maastricht  uitgereikt. De 1e editie heeft vorig jaar plaatsgevonden op Kasteel Bethlehem en was een groot succes. Dit jaar vormt Buitenplaats Vaeshartelt het decor voor de Land-Art van 15 internationale kunstenaars die zich laten inspireren door het landgoed, de omgeving, de natuur en de rijke historie. Het evenement start op 18-8 met een symposium, waarna de kunstenaars  tot aan de  opening van de expositie ter plekke hun kunst maken.
De opening is op zaterdag 23-8 om 16.00 uur en wordt verricht door wethouder van Cultuur Mieke Damsma.
De afsluiting vindt plaats tijdens het festival met de presentatie van de catalogus over de expositie. Bezoekers kunnen tijdens het festival de Land-Art route volgen en de kunstwerken bewonderen.
Kijk voor meer info: www.landartmaastricht.nl

Muziek uit de streek
Niet alleen spijs en drank komen uit de streek maar ook de artiesten, zoals het Meerssen Mannenkoor, de band Blanco Tabak uit Maastricht en diverse Pop-up artiesten die op onverwachte plekken de bezoekers verrassen met hun muziek.

Help er zitten monsters in de tuin
Onder deze titel  is er voor de kinderen weer een creatief, actief en educatief programma samengesteld dat dit jaar helemaal in het teken staat van de insectenwereld. Er is een route uitgezet waarbij insecten gezocht en bestudeerd kunnen worden en kleine en grote insecten geknutseld kunnen worden.  Je kunt kruipen als een insect in een speleobox, lopen als een insect over een blote voeten pad, de wereld van bijen en vlinders ontdekken, proeven als een insect en voor de echte durf-als zelfs een insect eten.
Het kinderprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door het CNME,  BSO de Boomhut en de Vrienden van Vaeshartelt.

Rondleidingen en demonstraties
Bezoekers kunnen het Bijenpaviljoen bezoeken waar de imkers van Imkervereniging Mergelland tekst en uitleg geven over leven en belang van de bij.
Rimboe Rob demonstreert ook dit jaar weer hoe je een big en een lam kunt bereiden in een grondoven. Herboriste Anne van der Linden neemt de bezoekers mee op een bijzondere wandeling door het Sterrenbos. En de Utrechtse pop-up kok, Melle Gerlofs, kookt met restjes om voedselverspilling tegen te gaan.

Organisatie
De stichting Limburg Preuve Festival is opgericht door de Hotel Management School Maastricht, Coöperatie Lijnspel Heerlen, Gulpener Bierbrouwerij Gulpen, ambachtelijk stroopstoker Mart Vandewall uit Eckelrade, Slow Food Limburg en Buitenplaats Vaeshartelt Maastricht en heeft als doel middels dit festival eerlijk en regionaal voedsel in al zijn facetten onder de aandacht te brengen bij het publiek en streekproducenten een podium te bieden.
Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun (of in natura) van tientallen Partners die samen het Limburg Preuve Genootschap vormen, de samenwerking met diverse organisaties en de hulp van vele vrijwilligers.

Zie voor meer info: www.limburgpreuvefestival.nl
Adres: Buitenplaats Vaeshartelt, Weert 9, 6222 PG Maastricht
Telf: 043-3690200
Mail: organisatie@limburgpreuvefestival.nl

 

Preuve Festival Logo Page 0