Onbezorgd blowen en slikken?

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zondag 10 augustus 2014

Ook deze week werd het nieuws gedomineerd door alle ellende uit Irak, Oekraïne, Gaza en andere brandhaarden in de wereld. Het is bepaald niet het jaar van de vrede. Mensen lijken soms de ergste diersoort op aarde.  

Dichter bij huis vielen me nog twee berichten op, in Limburg. De bekende ontwerper Maurice Mentjens was bezig met het inrichten van een coffeeshop. Zal vast mooi worden. En in Haelen werden weer een aantal vaten met XTC-afval gevonden in de natuur. Die waren daar gedumpt door de criminelen die zich bezig houden met de productie van deze drug.

Nou lijkt het een niet zoveel te maken te hebben met het ander. Maar waar ik naar toe wil, dat is de verantwoordelijkheid van de consument, in dit geval de druggebruiker. Die blowt en slikt voor het plezier, neem ik aan. Om zich er prettiger door te voelen. Hoewel dat gebruik in nogal wat gevallen leidt tot verslaving en dan wordt het minder prettig.

Maar die zich amuserende consument zou ook eens kunnen denken aan de oorsprong van zijn genotsmiddel en hoe je daar tegenaan moet kijken. Mentjens toonde geen moreel bezwaar tegen coffeeshops, zo’n jointje op z’n tijd moest kunnen, vond hij. Prima, maar ook deze designer kan niet ontkennen dat er achter de wereld van de zogeheten softdrugs, die al lang zo soft niet meer zijn, een wereld van zware criminaliteit schuilgaat. Massa’s zwart geld gaat erin om en de afpersingen en afrekeningen worden steeds talrijker. En veel jongeren (en al wat ouderen) raken er wel degelijk aan verslaafd of gaan op z’n minst minder goed functioneren. Misschien dat Mentjens na zo’n joint een wat al te vrolijke maar ook naïeve blik op de werkelijkheid krijgt, maar de andere kant van de medaille zou hem minder vrolijk moeten stemmen. In ieder geval, ik zou in zijn plaats zo’n ontwerp niet gemaakt hebben, al kan het best zo zijn dat zijn opdrachtgever toevallig wel een schoon blazoen heeft. Ik word overigens ook niet gevraagd voor een dergelijke inrichting, daar ontbreken me de kwaliteiten voor.

Degenen die XTC-pillen gebruiken om bijvoorbeeld gezellig op te dansen en te feesten, die denken er doorgaans niet over na wie die pillen maakt. Nog even los van de vraag wat die gasten er eigenlijk in stoppen. XTC wordt doorgaans door criminelen geproduceerd in afgelegen garages en loodsen. En omdat de chemische troep die nodig is om het proces mogelijk te maken, nog ergens gedropt moet worden, doen die lui dat doorgaans in natuurgebieden. Gevaarlijk, smerig en dieptreurig. Eigenlijk zouden degenen die zo’n pilletje slikken, daar ook eens aan moeten denken. Maar ja, dat is waarschijnlijk wat veel gevraagd.

Er wordt wel eens geopperd dat drugs zowat hetzelfde zijn als alcoholproducten zoals bier en wijn. Immers ook genotmiddelen. Dat klopt. Maar er is toch wel een groot onderscheid. Als ik een glas bier drink, dan heb ik niet het gevoel dat ze bij bijvoorbeeld Brand, Gulpener, Alfa of Lindeboom bezig zijn met criminele praktijken. Die bedrijven werken zo schoon en zuiver mogelijk, alles wordt gecontroleerd, de grondstoffen worden legaal verkregen. En er werken ook nog eens opgeleide vaklui die er de mooiste producten van maken.

En wat gedacht van de wijnboeren. Die met zorg het hele jaar bezig zijn met hun wijngaard. Snoeien in de winter, bijknippen in het voorjaar en zomer en oogsten in het najaar. En dan met veel liefde de heerlijkste wijn maken, die rustig op smaak ligt te komen in de kelders. Als ik zo’n glas wijn drink, dan gebruik ik ook een genotmiddel. Niet alleen voor mijn papillen en de rest van het lichaam toch een weldaad (mits met mate) in vergelijking met die drugs. En vooral: mijn geweten blijft er schoon van, dat is al een genot op zich.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook