Fotoverslag première AKU

De première van AKU de kort film werd feestelijk gevierd in het Theater aan het Vrijthof

Vrijdag 27 juni 2014


Gisteren vond, in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, de première plaats van de film ‘Aku de kort film’. De film is een productie van Nira Kakerissa (Kakerissa Media) en Daniel Matakena.

Foto's Frits Widdershoven

Een 400 gasten waren op deze première afgekomen, in stijlvolle rode loper stijl gekleed. Nira had van kleins af aan al de droom om een film te maken. Precies een jaar geleden kwam ze met het idee om een kortfilm te maken over de derde generatie Molukkers in Nederland, en dan met name in Maastricht.

Wie is de Molukker van vandaag de dag? Wat weet de gemiddelde Nederlander van de Molukse Cultuur? En op welke manier vermengt de Molukse en de Nederlandse cultuur zich?

Al vrij snel zaten Daan en Nira op 1 lijn qua verhaal en opzet: Een verhaal wat dichtbij hun zelf stond en waar de 3de generatie Molukkers nood aan had. Namelijk; een podium om zichzelf te presenteren. Na een pittige zoektocht naar sponsoren, partners, acteurs, crew en alle overige benodigdheden was in April 2014 de 1ste draaidag een feit.

Tijdens de draaidagen werd meteen duidelijk dat de film ook een maatschappelijke rol in de Molukse gemeenschap had. Het bracht de gemeenschap nog een stuk dichterbij elkaar, jong en oud. Gisteren kon de buitenwereld dan het uiteindelijke resultaat bewonderen en de reacties uit de zaal waren uitermate.

Producent Nira kon haar tranen dan ook niet onder bedwang houden op het podium. Ze was zeer onder de indruk van de grootse opkomst van alle aanwezigen. Er werd tevens een dringend verzoek gedaan aan de zaal om niets los te laten over het zeer verrassende slot van de film.

De komende periode zal er een lesplan worden geschreven rondom de film, voor het basis- en middelbaar onderwijs. Dit is ook het uiteindelijke doel van de film; De Nederlandse jeugd informeren over de Molukse gemeenschap.

Volgende week woensdag wordt de film nogmaals in het openbaar getoond in het filmtheather Lumiere in Maastricht. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via www.lumiere.nl.

DVD’s van AKU (wat ‘ik’ in het Moluks betekent) zijn te verkrijgen via nira@kakerissamedia.nl

Lees ook