Nieuwe expositie ‘Joep Nicolas’ Cuypershuis Roermond

Van 11 juni t/m 11 januari is er een expositie van Joep Nicolas in het Cuypershuis in Roermond

Donderdag 8 mei 2014

In het Cuypershuis is van 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 een tentoonstelling te zien over het leven en het werk van de befaamde Roermondse glazenier en kunstschilder Joep Nicolas (1897-1972). Deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Roermondse Stichting 1880.

Voor het eerst worden werken van Joep Nicolas uit de eigen kunstcollectie van Stichting 1880 getoond in combinatie met werken uit de gemeentelijke collectie, ondersteund door afbeeldingen en objecten uit de omvangrijke Nicolas-verzameling in het Roermondse Gemeentearchief. Bijzonder is tevens het bruikleen van het Maartensraam uit het Stedelijk Museum Amsterdam; een raam dat in één klap de glazenierskunst en de carrière van Nicolas, volledig op zijn kop zette.

In een hedendaagse setting wordt het bijzondere leven en de indrukwekkende kunstenaarsloopbaan van Joep Nicolas voor het voetlicht gebracht. De uiterst belangrijke en vernieuwende rol die hij voor het glazeniersvak heeft gespeeld, is daarbij een letterlijk middelpunt.

Samen met de Roermondse Stichting 1880 geeft het Cuypershuis een catalogus uit die met aansprekende teksten en fraaie afbeeldingen een extra dimensie zal geven aan het expositiebezoek.

Tijdens de expositieperiode worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder begeleide Nicolas-wandelingen, rondleidingen en workshops. In de projectruimte van het Cuypershuis wordt in samenwerking met Atelier Flos uit Steyl een demonstratieatelier ingericht, waar de bezoeker kennis maakt met de veelzijdige technische praktijk van de glaskunst. De huidige eigenaar van het voormalige atelier van Nicolas, Galerie Mariska Dirkx, ondersteunt de tentoonstelling met een nevenprogramma, gewijd aan de leerlinge van Joep Nicolas; de recent overleden kunstenares Gisèle d'Ailly- van Waterschoot van der Gracht.

Tentoonstelling Joep Nicolas

Van 11 juni2014 t/m 11 januari 2015

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 – 359102, www.cuypershuisroermond.nl

 • Magisch Maastricht 2018

  Lees volledig Artikel
  Magisch Maastricht 2018

  Magisch Maastricht 2018

  Kerststad Maastricht op het Vrijthof

 • Jumping Indoor Maastricht 2018

  Lees volledig Artikel
  Jumping Indoor Maastricht 2018

  Jumping Indoor Maastricht 2018

  Topsport tijdens JIM in MECC Maastricht

 • Folie Culinaire

  Lees volledig Artikel
  Folie Culinaire

  Folie Culinaire

  De zesde editie van de exclusieve internationale beurs voor topgastronomie

 • Zangersheide 2018

  Lees volledig Artikel
  Zangersheide 2018

  Zangersheide 2018

  Wedstrijd voor jonge paarden

 • Parkstad culinair

  Lees volledig Artikel
  Parkstad culinair

  Parkstad culinair

  Heerlijk Bourgondisch genieten doe je op Parkstad Culinair!

 • Chasse Patate

  Lees volledig Artikel
  Chasse Patate

  Chasse Patate

  Sportief en culinair genieten in Limburg voor het goede doel.

 • Preuvenemint 2018

  Lees volledig Artikel
  Preuvenemint 2018

  Preuvenemint 2018

  Het grootste eetfestijn van Nederland