Toch Russisch feestje

De opening van het eerste Russische Consulaat ging dit weekend toch door.

Maandag 14 april 2014


De gespannen toestand rond Oekraïne was wel voelbaar in de Bonbonnière in Maastricht, maar de opening van het eerste Russische consulaat in Nederland ging toch door. Ondanks bezwaren van onder meer de 2eKamer-fractie van Groen Links en de gemeenteraadsfractie van het CDA.

Het was een druk bezochte en feestelijke opening, met opvallend veel Russen die Limburg en de grensstreek wonen. Burgemeester Onno Hoes mocht het lintje doorknippen. „Ik begrijp de gevoeligheden wel, maar juist in moeilijke omstandigheden is het belangrijk om met elkaar in dialoog te blijven. Daarom vind ik de opening van dit consulaat heel belangrijk.”

De Russische ambassadeur Roman Anatolievich Kolodkin zei dat het volk van Oekraïne beslist over wat er moet gebeuren en dat hij geen snelle oplossing verwacht. De nieuwe honorair-consul Constantijn van Vloten, ook exploitant van de Bonbonnière had het over ‘hete lucht’. „Eigenlijk is er niet zoveel aan de hand. Ik verwacht niet dat het Russische leger de grens overtrekt. Het is een fatsoenlijk land.” En hij wees er fijntjes op dat er over en weer tussen Nederland en Rusland voor 27 miljard euro aan handel wordt gedreven.

Foto’s: Frits Widdershoven