Michelin Koorts

Maandag is het zover..

Zaterdag 23 november 2013

In Nederland heerst dit weekeinde Michelin-koorts want maandag wordt de nieuwe gids gepresenteerd in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Zal er een derde ster bij komen voor bijvoorbeeld Interscaldes of restaurant De Leest? Als opvolger van Oud Sluis dat dicht gaat. En wat doet Michelin met de nieuwe concepten, waar menig restaurant mee begonnen is? Zoals Beluga en Toine Hermsen, beide in Maastricht.

Het zou zonde zijn als Nederland slechts een restaurant met 3 sterren (Jonnie Boer) zou overhouden. Want Michelin zelf vindt dat Nederland inmiddels een volwaardig culinair land is geworden. België telt drie zaken met drie sterren. Dan zou eentje wat mager zijn.

Of de nieuwe concepten al meteen grote gevolgen zullen hebben, is maar zeer de vraag. Naar mijn idee wacht Michelin nog even af. Ze hebben te weinig de kans gekregen om de nieuwe concepten die pas dit najaar zijn ingegaan, goed uit te testen. En ze kennen de kwaliteiten van koks als Hans van Wolde en Toine Hermsen. Die pak je niet zomaar een ster af. De kans is groot dat ze hen nog even het voordeel van de twijfel geven. En dan gaan ze in 2014 echt kritisch proeven, of die nieuwe concepten de kwaliteit niet hebben aangetast. Want daar gaat het om.

Het zou wel mooi zijn als er nog wat nieuwe verrassingen bij zouden komen. Jonge talenten die een ster krijgen als een ontdekking. Die kans zit er zeker in. Ook in Limburg. Michelin heeft het niet gemakkelijk in de beoordeling, omdat de crisis flink huishoudt in de hoogste afdeling van de gastronomie. Maar de rode bijbel heeft ook oog voor ondernemerschap. Een genadeloze afstraffing verwacht ik niet.

Mooi dat de presentatie andermaal in Maastricht is, en nu in het Theater aan het Vrijthof, dat meer mensen kan bergen dan vorig jaar de Hotelschool. Hopelijk dat de Amerikaanse directeur Michael Ellis zo onder de indruk raakt van de Limburgse gastvrijheid, dat ook de komende jaren Maastricht de basis blijft, net zo goed als Gent dat is in België. Maastricht verdient het en de Nederlandse topgastronomie komt graag naar het zuiden voor het belangrijkste moment van het jaar.

 

Jo Cortenraedt 

Lees ook