Home > Mode en Beauty > Goud en staal: een ijzersterke combinatie

Goud en staal: een ijzersterke combinatie

Waarom kiezen als je het allebei kunt hebben? Horloges die staal en goud combineren zijn zowel chic als informeel. De tegengestelde combinatie van een edelmetaal met een doorsnee legering zorgt soms ook voor een sterke reactie op zogeheten bi-color horloges. Maar wie twee keer kijkt, ontdekt dat staal en goud een ijzersterke combinatie zijn.

Horloges zijn emotionele producten en wanneer die gemaakt zijn van staal en goud ontstaat een uiterlijk waar niemand omheen kan. Voor sommigen roept het de sfeer van de jaren ’90 op. Een periode van pastelkleuren, oversized colberts met schoudervullingen en bi-color horloges. Toch zijn horloges die twee tegenstelde legeringen combineren van alle tijden. Al in de jaren ’20 en ’30 maakte Rolex furore met bi-color horloges. Dat was met de rechthoekige Prince. Anno 2023 is het nieuwste horloge in staal en goud van het Geneefse merk met de kroon de 40mm Rolex GMT-Master II (€ 16,450). Geelgoud en staal in combinatie met een Cerachrom 24- uurs bezel van grijs en zwart keramiek, een compleet nieuwe kleurencombinatie. Dankzij de extra, pijlvormige 24-uurswijzer van de GMT-Master II kan de drager twee tijdzones tegelijkertijd aflezen. Heel subtiel zijn de wijzers en urenindexen op de zwartgelakte wijzerplaat gemaakt van 18kt geelgoud. Eerder iconisch is de tweekleurige Jubilee-band voorzien van verlengsysteem voor extra draagcomfort.

Ook Breitling heeft een historie als het gaat om horloges die staal en goud combineren. Maar dat geldt ook voor historisch belangrijke creaties. De Navitimer bijvoorbeeld is een pilotenchronograaf dat de pioniersjaren van de intercontinentale luchtvaart heeft meegemaakt als onmisbaar instrument. Inmiddels is het horloge geëvolueerd en is er bijvoorbeeld de slanke Navitimer 32 (€ 7.600). Het model in staal en traceerbaar 18kt roségoud heeft een pastelkleurige parelmoeren wijzerplaat met daarop twaalf lab grown-diamanten die behalve verleidelijk fonkelen ook dienen als urenindexen. In de tot vijftig meter waterdichte kast tikt een SuperQuartz-uurwerk dat chronometer precies is. De eerste Navitimer uit 1954 en de nieuwste versie van dit jaar zijn totaal verschillend, maar op het oog toch ook weer niet; net zo polariserend als staal en goud eigenlijk.

De 41mm Tudor Royale (€ 3.720) in staal en goud met een chocoladebruine wijzerplaat heeft geen avontuurlijk verleden. Het horloge dat is uitgerust met het automatische T603 kaliber met een gangreserve van 38 uur met zowel een dag- als datumaanduiding, combineert staal en goud op een smaakvolle en tevens budgetvriendelijke manier. De kroon bij[1]voorbeeld is van staal, maar is bedekt met een laagje van 0,1 mm geelgoud. En de vijfschakelband heeft midden schakels voorzien van een laagje van 0,2 mm geelgoud. De opvallend gekartelde bezel met groeven en gepolijste oppervlakten is wel geheel gemaakt van nobel geelgoud. De chocoladebruine wijzerplaat met opgelegde Romeinse cijfers geven het horloge een nostalgische aanblik.

De Tudor Royale heeft een late jaren ’80 uitstraling terwijl de tot tweehonderd stuks gelimiteerde Ebel Sport Classic (€ 5.700) meer herinnering oproept aan de jaren ’90. Het is waarschijnlijk de wijzerplaat van turquoise die daar verantwoordelijk voor is. Die wijzerplaat van natuursteen is verfraaid met vier opgelegde Romeinse cijfers en acht diamanten die het praktische met het esthetische combineren. De 29mm kast is van staal en geelgoud en voorzien van maar liefst 27 diamanten. Het is de tweekleurige golfschakelarmband met vouwsluiting die het horloge een onverwisselbaar uiterlijk geeft. In de jaren ’90 droeg Don Johnson – inderdaad, Sonny Crocket uit Miami Vice – Ebel horloges. Ook droeg hij pastelkleurige, ruimvallende linnen jasjes met daaronder een T-shirt met knoopjes. Johnson was een icoon van de jaren ’90 en eigenlijk was Ebel dat ook. Door de golvende lijnen van de horloges maar zeer zeker ook door het gebruik van staal én goud.

Chic en informeel tegelijk

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.