Home > Mode en Beauty > Yoëlle's Mode > Festival Fashion: welk festivaltype ben jij?

Festival Fashion: welk festivaltype ben jij?

Auteur: Yoëlle Smith

Afgelopen weekend was ik te vinden op Solar. Het Limburgse festival aan de Maasplassen in Roermond. Met zo’n tien stages en 32.000 bezoekers is het allang niet meer het bescheiden feestje waarmee het 15 jaar geleden begon. Het is een grote speler als het gaat om Nederlandse festivals. Van heinde en verre komen mensen naar Remunj om een feestje te bouwen. En feestjes vragen om bekijks, vandaar dat fashion en festivals hand in hand gaan.

Ook ik stond in de ochtend – ik had last minute een kaartje op de kop had weten te tikken – uren voor mijn kast met een kledingdilemma om dé perfecte outfit bij elkaar te leggen.

Eenmaal aangekomen op het Roermondse festivalterrein keek ik mijn ogen uit. Al die verschillende typetjes met hun outfits én de reacties van andere bezoekers daarop. Ook al is hokjesdenken niet meer echt iets van deze tijd, belangrijk blijft wel dat we onszelf altijd kunnen identificeren met bepaalde types. Hieronder een klein overzicht van typetjes die ik heb weten te spotten. Benieuwd of je ze herkent.

Plain Jane
Deze ‘Plain Jane’ speelt altijd op safe en wil met haar casual outfit opgaan in de menigte. Ze gaat meestal voor een veilige keus: een jeans shortje met een topje erop. Een paar sneakers of laarzen, een vleugje mascara en klaar. Ze slaapt met al haar vrienden gezellig op de camping en slaat douchen gerust het weekend over. Dat doet ze wel als ze thuis is.

De shirtloze festivalganger
Dit betreft meestal mannen, maar ook heb ik meerdere vrouwen in bikinitopjes gespot die het te warm habben om hun bovenstukken aan te houden. Je kunt twee soorten blote-bast-looks onderscheiden: de eerste categorie noem ik even de ‘rave blote bast’. Dat zijn meestal festivalgangers die zich niet schamen voor hun bierbuik en lekker staan te hakken bij de hardcorestage. Het is veel te heet met al dat getrappel en het ontdoen van hun t-shirt scheelt dus echt wel een graad of tien. Als tweede categorie onderscheid ik de ‘spierbundel blote-bast-look’. Deze types zien eruit alsof ze net uit een aflevering van Temptation Island of Ex On The Beach zijn gelopen. Het festivalseizoen is maar drie maanden en aangezien zij twaalf maanden per jaar twee maal per dag in de sportschool staan, moeten zij hun body – en de daarbij horende tatoeages – wel showen op het festival. Ik bedoel, waar doen we het anders toch?

De Cardi B
Deze kittige dame is too hot too handle voor het merendeel van het publiek. Met haar kleurrijke en – eerlijk is eerlijk – ongeciviliseerde look weet ze de tongen los te krijgen en kijkt menig festivalganger haar bewonderd na. Misschien ken je nog de clips van Lil Kim uit de late jaren negentig in Harlem of luister je vaker naar de hedendaagse vrouwelijke rapper Cardi-B. Dit lookje is sexy, vulgair én zo niet wifey-material. Maar misschien daarom toch wel een beetje feministisch; want ze trekt aan whatever she wants. Enne, eerlijk is eerlijk… zonder deze uitgesproken festivallookjes wordt ‘mensen kijken’ er ook niet leuker op?

De zwever
Deze types zijn vrolijk en hebben een heel luchtig, nonchalant stijltje. Linnen gemixt met afgetrapte laarsjes en Ibiziaanse hippie-accessoires. Dreadlocks en vlechtjes zijn meestal hun go to- hairdo. En voor de mannen gelden lange baarden met een ietwat vettig knotje. Je zult ze niet snel met een broodje frikadel zien lopen over het festival terrein, ze halen hun eten enkel en alleen bij vegan standjes.

De fashionista
Dit modemeisje staat volledig in designer op het feestterein. Zoals Koen Kardashian zingt: ‘Met m’n Prada’s in de modder op een festival’ is helemaal haar ding. Dat ze de volgende ochtend bijna huilt dat die zuurverdiende € 800-laarzen helemaal naar de haaien zijn, weegt niet op tegen het afbreken van haar outfit. Heeft ze sneakers aan? Dan reken er maar op dat ze door het stof danst op haar Balenciaga’s.

  

De attractie
Dit zijn de types waarbij je hoofd bijna uit zichzelf een draai van 180 graden maakt. Deze types zijn enorm ‘EXTRA’ in alles wat ze dragen en houden ervan om een beetje te choqueren. Als deze types langslopen weet je niet precies waar je kijken moet; er is zo veel om te zien! More = more is hun uitgangspunt

  

De tweeling

Die irritante twee beste vriendinnen die alleen elkaar hebben en constant in daarop afgestemde outfits op een festival verschijnen. Of het onuitstaanbare koppel die op #couplegoals lijkt, maar eigenlijk alleen matchende kleding draagt omdat ze heel jaloers zijn en zo iedereen kan zien dat ze bij elkaar horen.

De colorista
Deze chicka houdt van een goede dosis, kleur, glitter en is nooit over haar unicorn-kleutertijd heen gekomen. Gekleurd haar, regenboogachtige kleding en een flinke dosis glitterstenen als make-up lookje. My little pony blijft inspirerend.

De stoere meid
Deze rock chick draagt graag zwarte rock t-shirts, een vintage zonnebril en grove biker boots onder haar outfit. Een lookje dat vroeger enkel voor die hard rockers was, wordt tegenwoordig door vele modemeisjes wordt gekopieerd. Loop voor de grap eens naar wat meiden toe en vraag ze drie liedjes op te noemen van de rockband die op hun shirt staat. Nirva watte? ACDC, dat is toch een kledingmerk?

  

De ik doe mijn best niet maar toch doe ik mijn best-look
Het lijkt alsof ze de 2.0-versie is van Plain Jane, maar deze meid laat een simpele outfit poppen. Haar geheim? Willens en wetens zo nonchalant en casual mogelijk overkomen, maar dan met wat spicy flavour. Wil je een jeans rocken? Ga dan niet voor dat uitgedragen model dat al eeuwen in je kast hangt, maar ga voor die nieuwste Levi’s die alle it girls aan hebben op Instagram. Je make-up look is natural. Alsof je bijna niks op hebt. Maar stiekem heb je er een uur over gedaan om deze look zo natural mogelijk neer te zetten.

  

Fotografie: Estrop Barcelona
_________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu