Home > Living > Wooninspiratie op dé designbeurs in Milaan: dit zijn de interieurtrends van het moment

Wooninspiratie op dé designbeurs in Milaan: dit zijn de interieurtrends van het moment

In april van elk jaar vindt de Salone del Mobile plaats in Milaan. Deze designbeurs, die al meer dan zestig jaar bestaat, is de grootste beurs ter wereld voor interieurontwerp. Menig interieurliefhebber is daar dan ook het liefst elk jaar te vinden.

Zo ook Mirjana Lux. Samen met partner Jill de Kleijn runt ze Studio DIP in Kerkrade. Het duo is expert in interieurs, in de breedste zin van het woord. Mirjana deelt de trends die ze op de beurs in Milaan spotte. Ze vertelt meteen hoe we deze het beste kunnen toepassen in de praktijk.

Kleur en structuur

„Vorig jaar zagen we veel donkerblauw en groen, en dit jaar zien we precies het tegenovergestelde. Enerzijds veel Japandi-kleuren, dus heel neutrale tinten als grijs, beige en greige, en anderzijds veel roze, rood en terra. Maar wel altijd in zachte, pastelachtige tinten”, vertelt Mirjana. Iets anders wat haar opviel, was dat alle muren structuur hadden. „Geen glad stucwerk meer dus, maar beton ciré, behang met reliëf en dikke structuurverf die met een blokkwast wordt aangebracht. Dat geeft meteen warmte en maakt een ruimte interessant.”

Organisch

„Een andere trend die al een tijdje gaande is, is de organische vorm. Rond, ovaal of met golven, het maakt niet uit, zolang het maar geen rechte hoeken heeft. Dat zagen we al in keukens, maar nu is het overal: tafels, kasten, banken, you name it. In de praktijk passen we dit makkelijk toe in accessoires, met bijvoorbeeld een golvend vloerkleed. Maar ook bij het inrichten van grote ruimtes zien we dit terug, bijvoorbeeld door wanden en looproutes met rondingen te maken.”

Natuursteen

„In Italië ben je natuurlijk in het walhalla van de natuursteen. Dat was ook te merken op de beurs; je kon er niet omheen. Ik zag veel opvallende, levendige kleuren en patronen, met uitgesproken nerven. Bijvoorbeeld in tafels en verlichting. Want natuursteen wordt al lang niet meer gebruikt voor alleen het keukenblad. Waar het voorheen vaak wat ingetogen en op de achtergrond werd ingezet, is die tijd nu duidelijk voorbij. Het is niet meer zo gelikt.”

Statement pieces

„Het laatste dat opviel, is het gebruik van statement pieces in het interieur. Stukken die opvallen, en waar de rest van de ruimte als het ware omheen wordt ingericht. Zo zag ik bijvoorbeeld een veelkleurig tapijt met daarin stof in verschillende hoogtes verwerkt. Het vangt meteen de aandacht, en geeft een interieur wat ‘edge’.

Hoewel interieurs trendy mogen zijn, moeten we ook het duurzaamheidsaspect niet uit het oog verliezen. Waar we maar mee willen zeggen dat je niet klakkeloos alle trends moet willen toepassen, maar dit op een houdbare manier moet doen.” Mirjana: „Zorg voor een sterke basis, zoals een mooie vloer en goede meubels, en kies dan voor accessoires en kleuren die nu mooi zijn. Deze kun je makkelijk weer vervangen of aanpassen als je het beu bent. Maar, ik vind ook, ook al is iets nu een trend, als je het écht mooi vindt, kun je best ergens helemaal voor gaan. Echte schoonheid verveelt nooit.”

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.