De makelaar
Wie een ruim budget ter beschikking heeft, een zee van ruimte zoekt en de binnenstad van Maastricht op loopafstand wenst,’ moet zeker niet voorbijgaan aan het historische pand aan de Hoge Barakken 2-4. Vormde het pand in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een deel van het onderkomen van sigarenfabriek De Munt, de laatste jaren werd het voornamelijk verhuurd als kantoorruimte. „Noem het een multifunctioneel pand. Je kunt er – mits je de nodige aanpassingen doet – riant in wonen, je kunt het opnieuw als kantoorpand in gebruik nemen of gaan voor de combinatie van wonen en werken,” licht John Kirkels van Ruijters bedrijfsmakelaars de bijzondere mogelijkheden van het beschermde monumentale pand toe. Gelegen in het pittoreske stadsdeel Wijck, op een steenworp afstand van Plein 1992, biedt het object volgens de makelaar wél de voordelen, maar niet de nadelen van het wonen in de stad. „Zo beschik je over een eigen, af te sluiten terrein met acht parkeerplaatsen, dus nooit gedoe met parkeren.” Hoewel de makelaar zich kan voorstellen dat het pand niet meteen geschikt is voor een doorsnee gezin, vermoedt hij dat het wel in de smaak kan vallen bij een kunstminnaar of bij iemand die op zoek is naar een flinke atelierruimte.
De achtergrond
Hoge Barakken 2-4 is een monumentaal pand met een bijzondere geschiedenis die teruggaat tot bijna een eeuw geleden. In totaal heeft het object een vloeroppervlak van ruim 900 m2 verdeeld over vier verdiepingen.
Het pand, dat tot augustus 2015 in gebruik was als kantoorpand, is geheel wit gepleisterd en beschikt over twee toegangspoorten en een ingang naar de voormalige remise, nu in gebruik als parkeerterrein. Van 1919 tot 1935 behoorde het monument tot de Maastrichtse sigarenfabriek De Munt. Het perceel van de Hoge Barakken 4 grensde aan dat van de Hoogbrugstraat 11 en via de achterzijde was er een doorgang van de ene naar de andere locatie. Aan de Hoge Barakken 4 – nu nummer 2) bevonden zich de remise en het magazijn van De Munt. Er zouden ook sigaren zijn gemaakt en tevens bevonden de was- en kleedkamers van het personeel zich in het gebouw.
Kirkels: „Na een grondige interne verbouwing kan een deel van dit pand heel goed getransformeerd worden tot bijzondere woning. Het onderhoud is up-to-date, de afwerking van hoogwaardig niveau.” Wat opvalt is het bijzondere contrast tussen de moderne materialen als glas en staal en de authentieke elementen zoals de houten balkenconstructie en de twee riante trappenhuizen. Kortom: een bezichtiging meer dan waard.