Home > Living > Winterse wandelingen in Limburg

Winterse wandelingen in Limburg

Alles wijst erop dat we dit jaar een lenteachtig einde jaar tegenmoet gaan. Met temperaturen van 10 graden boven nul lijkt het alsof de winterjassen bij de jaarwisseling thuis kunnen blijven. Een opluchting voor de koukleum. Voor de sneeuwliefhebber is het hopen dat het tij in januari keert en we massaal kunnen genieten van magische winterse landschappen. Mocht het zo ver koen dan zijn dit de drie wandelroutes die je zeker wil afleggen omdat ze bij sneeuw extra mooi zijn.

Horst aan de Maas

In het noorden van onze provincie, in Horst en Maas, ligt het bosrijke natuurgebied Kasteelpark ter Horst. Gedurende de 8,5 km lange wandeltocht door dit natuurgebied kom je een diversiteit aan flora tegen, evenals het centrale punt van het natuurgebied: Kasteelruïne Huys ter Horst. Deze ruïne is inmiddels ruim 700 jaar oud en zeer geliefd bij de lokale bevolking: veel Horstenaren gaven elkaar in deze ruïne het ja-woord. De magie die al die bruidsparen hier ervaren, is alle seizoenen voelbaar, zeker indien bedekt onder een laagje sneeuw.

Herkenbosch

In het midden van Limburg, in de buurt van Roermond, ligt Nationaal Park de Meinweg. Het landschap van dit park bestaat ui heidevelden, grasvelden, meertjes, beekjes, bossen en ook terrassen. En door erosie van de rivieren zijn er prachtige plateaus om op te lopen. Je ontdekt (een deel) van die pracht en praal al tijdens een van de korteren wandelingen (2 tot 5 km) door het gebied. Hele dag te tijd? Bewandel dan de hele omtrek van het park.

De Wanenberg

Ietsje zuidelijker, tussen Sittard en Brunssum, ligt De Wanenberg, een heuvel te midden van natuurgebied het Geleenbeekdal. De wandelroutes rondom de berg zijn uitdagend, maar brengen je wel op de mooiste plekken. Zo vind je in het natuurgebied vakwerkhuizen en kun je er korenwolven en dassen spotten. Op de top van de berg vind je uitzichtpunten waar je kunt uitkijken op omliggende landschappen.

Kies jij deze winter voor een van deze (of een andere) wandelroutes? Met de volgende tips ga je goed voorbereid op pad.

Wandel.nl

Op websites als wandel.nl vind je gedetailleerde wandelroutes die je digitaal of geprint mee op pad kunt nemen. Wel zo handig natuurlijk.

Warm gekleed

Trek voldoende kleding en stevig schoeisel aan voor jouw winterwandeling. Het is nu nog niet zo koud dat je jezelf helemaal moet inpakken, juist daarom zijn warme truien die niet per se dik zijn (bijvoorbeeld Lyle & Scott truien) erg handig: die draag je makkelijk zonder jas, maar past ook onder het gros van je dikke en dunne (winter)jassen. Zo pas je je makkelijk aan aan de temperatuur. Oh, en met het Nederlandse weer weet je het nooit, denk daarom zeker aan een extra paar (droge) sokken en eventueel een tweede trui.

De innerlijke mens

Wil ook wat. Zo’n winterwandeling is leuk, maar je wil tussendoor ook opwarmen en nu de horeca dicht is kan dat niet zomaar overal. Ga daarom op voorhand na of er op je route restaurants met take-away of foodtrucks te vinden zijn. Zijn die er niet, of twijfel je, neem dan je eigen boterhammetjes en een thermoskan met warme dranken mee op pad!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu