Home > Living > Wat ‘het decennium van het huis’ betekent voor ons interieur

Wat ‘het decennium van het huis’ betekent voor ons interieur

Het jaar 2020 heeft velen ertoe gedwongen het huis intensiever te gebruiken dan ooit tevoren. En onze woningen zullen de komende tien jaar alleen nog maar centraler in ons leven gaan staan. In een rapport dat is opgesteld door adviesbureau Accenture staat dat Covid-19 waarschijnlijk ‘het decennium van het huis’ zal opleveren.

We klampen ons allemaal vast aan wat zinvol is in de pandemie, met huizen hoog op de lijst. Het aantal huizenverkopen en de bijbehorende prijzen stijgen als onderdeel van een heroverweging van onze woonsituatie. Accenture ondervroeg meer dan 8800 mensen in 20 landen en ontdekte dat huizen belangrijker zijn geworden door de beperkingen van ons leven als gevolg van de pandemie. Ons huis is in veel gevallen onze werkplek geworden, het klaslokaal voor onze kinderen, een plek om nieuwe hobby’s te proberen en een plek om te socializen.

Vooral dat laatste zal de komende feestmaanden een belangrijke verandering teweeg brengen ten opzichte van voorgaande jaren. Omdat we – als de beperkingen zo blijven – voorlopig niet gezellig buiten de deur het glas en de vork kunnen heffen zal de ‘uit eten-ervaring’ in huis gehaald worden. Dat roept restaurants en voeding- en drankbedrijven op creatiever te worden en te experimenteren met nieuwe online marketingstrategieën.

Daarnaast vermoed ik dat de consument dit jaar veel meer geld zal uitgeven aan kerstdecoratie. Mensen willen het tijdens de komende feestdagen thuis extra gezellig maken. Ook verwacht ik dat de kerstversiering dit jaar relatief vroeg zijn intrede zal doen. Ik zie nu links en rechts al wat kerstversiering verschijnen, terwijl we nog niet eens op de helft van november zijn.

Ook na de feestdagen zal de inrichting van ons huis een belangrijkere rol spelen dan in het pre-corona tijdperk. Omdat we er intensiever gebruik van maken en we er meer tijd in doorbrengen, willen we het zo aangenaam mogelijk maken.

Zoals ik in de vlogcast van Daina en Xavier al zei: trek niet vier keer per jaar de Action of Ikea leeg om je huis een restyling te geven, maar investeer in mooie, waardevolle en duurzame interieurelementen. Duurzaam wonen betekent dat je kritisch kijkt naar de spullen die je aanschaft. We kopen vaak meer dan we echt nodig hebben, omdat het er gewoon leuk uitziet of omdat we het op dat moment denken nodig te hebben. Het kan ook geen kwaad om je aantal meubels en andere items eens onder de loep te nemen, want je hebt lang niet zoveel nodig als je denkt.

show auteur

Auteur: Tim Reiters

Creatief designer en gedreven ondernemer

Tim Reiters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.