Home > Living > Subsidie onderhoud monumententen vaak onbekend

Subsidie onderhoud monumententen vaak onbekend

Monumenten hebben niet altijd een positief imago en dat heeft vooral te maken met het vaak kostbare onderhoud. Daar zit een kern van waarheid in, al is dat per gebouw en object anders. Wie bijvoorbeeld een heel dak van een kasteel of carré-boerderij moet vervangen, die heeft qua investering zeker een uitdaging. Al zijn er ook veel andere vormen van onderhoud die minder prijzig zijn.

In ieder geval is het voor de eigenaren van groot belang om te weten in hoeverre de overheid middels subsidies hierin mee kan denken. Ik merk dat het daar nog wel eens aan schort. Nederland is een land dat rijk is aan rijksmonumenten, namelijk zo’n 60.000. Dat is nogal wat. Opmerkelijk is ook dat Maastricht na Amsterdam de stad met de meeste monumenten is. Voor het stadsaanzicht is dat heel mooi, maar het vergt ook nogal wat van eigenaren en overheid om dat allemaal in stand te houden.

Het idee is ook dat je aan monumenten niks mag veranderen. Dat klopt deels, met name als het gaat om het uiterlijk vanaf de buitenkant. Maar de Rijksdienst Cultureel Erfgoed wil binnen de Erfgoedwet wel degelijk meedenken in reële oplossingen.

De beschikbare subsidies zijn alleszins substantieel, al moet je dan wel weten hoe je daar maximaal gebruik van kunt maken. Zo is er de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim), die tot 60 % subsidie verstrekt over een periode van zes jaar, waarbij telkens een deel van het bedrag vooraf wordt uitgekeerd. Dan moet je denken aan kastelen, watermolens, boerderijen en kloosters. Dan dient er een degelijk onderbouwd onderhoudsplan met een begroting ingediend te worden voor bijvoorbeeld schilderwerk, het schoonmaken van dakgoten, het onderhoud van daken en muren. De subsidie geldt ook voor tuinen en parken die een rijksmonument zijn.

Wij hebben een team van specialisten in dienst om hiermee niet alleen te helpen, maar ook om mee te denken bij het vinden van de juiste vakmensen voor bijvoorbeeld gevels van mergelsteen en daken van leisteen.

Dan is er ook nog de Woonhuissubsidie, dat is voor panden waar particulieren zelf wonen. Die subsidie voor onderhoud kan gaan tot 38 %. Deze subsidie wordt achteraf uitgekeerd.

Provinciale overheden zoals Limburg en Brabant kennen ook nog aparte subsidieregelingen waarbij de bijdrage aan restauratiewerkzaamheden kan oplopen tot zo’n 40 %. Ook hierin staan wij in veel gevallen als Klement Rentmeesters de eigenaren bij, om zo het hele project te begeleiden en ervoor te zorgen dat subsidies niet onbenut worden gelaten.

Op die manier kan het hebben van een monument wel degelijk de moeite waard en ook haalbaar zijn.

klement-rentmeesters.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.