Home > Living > Student Hotel geeft Sphinxkwartier glans terug

Student Hotel geeft Sphinxkwartier glans terug

Auteur: Maarten van Laarhoven

Nu de restauratie van het bekende Eiffelgebouw – sinds jaar en dag een blikvanger in Maastricht – zijn voltooiing nadert, is het historische Sphinxkwartier klaar voor de toekomst. Vooral de recente komst van The Student Hotel, waar honderden studenten, professionals en hotelgasten verblijven, geeft de oude industriewijk extra zuigkracht.

De revolutie is nauwelijks te missen. Ter hoogte van de Pathébioscoop aan de Boschstraat in Maastricht wijst een opzichtig bord de weg naar The Student Hotel, het jongste prestigeproject van de stad. Grote zwarte letters tegen een knalgele achtergrond geven vriendelijk schreeuwend aan dat wie op zoek is naar de ingang, nog even door moet lopen. Almost there!, probeert het bord de moed erin te houden. Two more minutes and the real fun begins.

Hybride broedplaats

Het monumentale Eiffelgebouw in het Maastrichtse Sphinxkwartier, een paar honderd meter lopen van het historische centrum van de stad, biedt sinds september plaats aan een vestiging van The Student Hotel, een innovatief hotelconcept dat inmiddels successen viert in tal van Europese studentensteden. The Student Hotel is een hybride omgeving die het midden houdt tussen een grote studentenbroedplaats en een hotel, waar niet alleen internationale studenten, professionals en reguliere hotelgasten zich thuis voelen, maar waar ook mensen uit de buurt, ondernemers en toeristen van harte welkom zijn. Een visie die naadloos aansluit bij die van de gemeente Maastricht, die het voormalige kloppend hart van de keramiekindustrie graag ziet uitgroeien tot een jonge, hippe hotspot waar het bruist en bubbelt.

 

Internationaal 

Parijs en Barcelona maakten de afgelopen tijd al kennis met het hotelconcept, Florence, Bologna, Berlijn, Dresden, Wenen en Madrid volgen de komende jaren. De initiatiefnemers, onder aanvoering van de Schotse entrepreneur en CEO Charlie MacGregor, zijn ook Nederland – waar het idee geboren werd – niet vergeten. Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Den Haag en Eindhoven gingen Maastricht voor. In 2021 wil The Student Hotel veertig vestigingen hebben in de voornaamste Europese studentensteden. General manager Patrique Bulté – hij werkte in het verleden onder meer voor de Oostwegel Collection en Stayokay – is helemaal gelukkig met zijn nieuwe job. Bulté (36), every inch a Maastrichtenaar, moet lachen als hem wordt gevraagd wat nou precies the real fun is, die de zwart-gele wegwijsborden beloven. Het is lastig uit te leggen, geeft hij toe, maar die real fun is wel degelijk aanwezig. Je moet het zien, je moet het voelen. „Als je hier op een willekeurige avond binnenwandelt en je al die internationale studenten met elkaar ziet praten, begrijp je het direct.”The Student Hotel Maastricht is het eerste hotel van de keten dat is gevestigd in een Rijksmonument. Zou je het nog niet weten, dan valt het onmiddellijk op als je het 378 hotelkamers tellende gebouw betreedt.

 

Rooftopbar

De voormalige sanitairfabriek van de Koninklijke Sphinx bestaat uit drie geschakelde gebouwen. Alles bij elkaar omvat de ruimte zo’n 33.000 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over zeven verdiepingen. The Student Hotel, dat zo’n zestig procent beslaat, is gevestigd in het middelste gedeelte van het Eiffelgebouw. De twee andere delen worden gevuld met functies als wonen, werken, detailhandel en horeca. Uitgekeken wordt ook naar de bijna vierhonderd vierkante meter tellende rooftopbar die in het voorjaar van 2018 wordt geopend op de dak van The Student Hotel. Vanaf dertig meter hoogte heeft de gast een indrukwekkend uitzicht over het centrum van Maastricht.Wie het gebouw betreedt, ziet dat de ontwerpers de historie onderdeel hebben gemaakt van het design. Originele elementen zoals de speciale bouwconstructies zijn zoveel mogelijk behouden. Samen met het modern vormgegeven meubilair en de tal van bijzondere ruimtes die alleen al op de begane grond zijn aan te treffen, zorgen ze voor een sfeer die het verleden ademt, maar ook klaar is voor de toekomst. De praktijk wees onmiddellijk uit dat er in een internationale stad als Maastricht behoefte is aan een concept als dit: het hotel was vanaf dag één zo goed als volgeboekt. Ruim veertig nationaliteiten vormen er als het ware één grote community. Samen met de andere gebruikers van het gebouw – en de bezoekers van Pathé, de Muziekgieterij en Lumière Cinema – blazen ze de wijk nieuw leven in.

 

Expositie groeten uit maastricht

Wie een bezoek wil brengen aan het hotel heeft tot 7 januari 2018 een extra goede reden. Op de eerste verdieping van de linker kop van het gebouw loopt tot die dag de gratis toegankelijke expositie Groeten uit Maastricht, een fraai opgetuigde expositie over innovatief ondernemerschap in de stad. De expositie is niet alleen een eerbetoon aan Maastricht, maar ook aan de mensen en bedrijven die de stad de afgelopen anderhalve eeuw hebben gemaakt. Door het bieden van werkgelegenheid. Of door innovaties die de hele wereld overgaan, waardoor Maastricht tot op de dag van vandaag een begrip is in de hele wereld. www.groetenuitmaastricht.nl

Fotografie: Harry Heuts 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu