Home > Living > Oude kapelwoning in hartje Meerssen die klaar is voor de toekomst

Oude kapelwoning in hartje Meerssen die klaar is voor de toekomst

Wonen in een kapel waar ooit de nonnen op het balkon stonden te zingen. Dat klinkt idyllisch, en dat is het ook. De huidige eigenaar gaat er met een gevoel van weemoed weg. Hij vertrekt dan ook niet uit woonongemak, maar simpelweg omdat een nieuw woonproject zich alweer heeft aangekondigd. Het bloed kruipt nou eenmaal waar het niet gaan kan. Dat blijkt ook uit deze woning, die zo’n vijf jaar geleden volledig door hem onder handen werd genomen na een aantal jaar leeg te hebben gestaan. Tijdens die leegstand werd het door projectontwikkelaars genomineerd voor de sloop, die (gelukkig) grotendeels werd tegengehouden dankzij protesten van de lokale bewoners.

Nieuw Proosdij

Het klooster werd gebouwd ter vervanging van het in 1936 afgebroken ‘proosdij-kasteel’. In de periode 1936 – 2006 werd het bewoond door de zusters. Ruim zes jaar geleden werd het klooster omgebouwd tot appartementencomplex met de naam Nieuw Proosdij. De noordelijke zijvleugel bestaat inmiddels uit nieuwbouw, maar de hoofdingang van het klooster is net als het hoofdgebouw met kapel (deze woning) intact gebleven. In dit deel zijn naast de kapelwoning twee luxe koopappartementen en een penthouse gerealiseerd. De kapelwoning is duidelijk herkenbaar door de hoogte van de woonkamer van zo’n zeven meter en de vele smalle, hoge ramen. De huidige eigenaar kocht de kapel in 2017 als casco woning en besloot deze volledig te moderniseren, te verduurzamen en levensloopbestendig te maken. Zo kan ook een woning met een verleden klaar zijn voor de toekomst.

Markant wonen

De benedenverdieping / kelder bevindt zich op tuinniveau. Dankzij de eigen ingang en de aansluitingen voor een keuken kan deze op vele manieren worden ingevuld. De eerste verdieping fungeert momenteel als slaapkamer met een gastenkamer. Daarboven bevindt zich de sfeervolle woonkamer met balkon en natuurlijk de niet te missen raampartijen. Ware eyecatchers én een mooie bron voor veel daglicht. Met twee badkamers, vier toiletten en drie slaapkamers is het prettig wonen in de kapel. Het gebouw is bekroond met een energielabel A, dankzij de vloer-, wand- en dakkapelisolatie. Dankzij de lift van kelder tot de woonkamer die twee verdiepingen hoger ligt, is de woning levensloopbestendig. De geheel ommuurde en onderhoudsvrij aangelegde tuin heeft een oppervlak van ruim 200 m2, bijna evenveel als de woning zelf. Ruimtelijk wonen in een markant en karakteristiek pand, op de nostalgische en sfeervolle Markt van Meerssen. Wie wil dat nou niet?

Meer info via tijsencyril.nl

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.