Home > Living > Op huizenjacht met een virtual reality-bril

Op huizenjacht met een virtual reality-bril

Auteur: Rosemarie Neunen

Veel mensen kijken graag online naar huizen. Goede foto’s zijn daarbij belangrijk. Maar foto’s kennen hun beperkingen: ze laten vaak niet helemaal de ‘feel’ van een woning zien. Erik Bessems Makelaardij kijkt graag vooruit. Als een echte pionier ging hij een stapje verder. Zijn bedrijf koos virtual reality met behulp van Matterport, een systeem dat ruimtes in virtual reality-3D met behulp van speciale camera’s vastlegt.

Op zijn kantoor in Maastricht licht Erik Bessems het systeem toe. ,,Als enige makelaar in Nederland hebben wij zelf geïnvesteerd in een Matterport Pro 2 3D camera. Met deze camera scan je om de twee meter een complete scan van de ruimte. Zo krijg je dus een hele woning in beeld. Voor een huis van gemiddelde grootte in Nederland heb je zo’n 80 scans nodig. Maar we hebben ook wel eens 300 scans nodig gehad voor een veel groter pand.”

In een online virtual reality 3D-bezichtiging kun je alle details van de woning goed overzien. Je kunt in alle hoeken kijken. In de meterkast zijn de stoppen van dichtbij te controleren.

Niet alleen zijn alle details binnen zichtbaar, het is onder de juiste omstandigheden ook mogelijk om buiten alles vast te leggen: de tuin, de steeg achter het huis, zelfs de straat is geen probleem. De sky is letterlijk the limit. Het systeem voorziet daarnaast ook nog eens in een schematisch vloerplan van een woning. Bovendien kun je het hele pand zien in een zogenaamde dollhouse view, alsof je naar een poppenhuis kijkt.

Met behulp van het 3D-systeem kun je proporties opmeten door op voorwerpen of huizen te klikken met je muis. Een Belgisch kasteeltje in de portfolio van de makelaardij komt online op deze manier helemaal tot leven; ‘gewone’ foto’s steken er maar magertjes bij af. Zelfs vanaf een computerscherm, zonder de virtual reality-component, krijg je in 3D een veel betere indruk van een woning dan met behulp van normale foto’s.

Het systeem scheelt onnodige bezichtigingen. Een klant die in Amsterdam zit en graag een vakantiehuis in België wilt kopen, hoeft met deze methode niet direct naar het zuiden af te zakken om een selectie te maken. Vanuit zijn eigen woonkamer kan hij eerst in alle rust rondkijken. Het is dus ook een duurzaam alternatief dat onnodige kilometers voorkomt.

Iedere klant van Erik Bessems Makelaardij krijgt een Google Cardboard-bril in de vorm van een doe-het-zelf pakketje. ,,Met behulp van je telefoon creëer je zo binnen mum van tijd je eigen virtual reality-bril. Deze brengt de 3D-ruimtes nog meer tot leven. Je kunt op deze manier als het ware zelf door de woning heen ‘lopen’.”

De makelaar wil de 3D- en virtual reality-techniek in de toekomst ook steeds meer op beurzen gaan gebruiken. ,,Met behulp van vier videomuren om iemand heen, lijkt het dan alsof ze zelf in het huis staan. Dat zou pas echt optimaal zijn.”

Funda, de grootste huizensite van Nederland, is nog niet klaar voor de nieuwe technologie, aldus Bessems. ,,We kunnen vandaaruit nog niet direct doorverwijzen naar onze 3D-rondleidingen, maar hopelijk komt daar snel verandering in.”

______________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu