Home > Living > Nieuwe groene woonwijk in hartje Hasselt

Nieuwe groene woonwijk in hartje Hasselt

Auteur: Maarten van Laarhoven

Net als een aantal andere steden in Nederlands- en Belgisch Limburg maakt ook Hasselt serieus werk van stadsvernieuwing. Na de Blauwe Boulevard, een nieuwe trendy wijk in de Hasseltse kanaalkom die werd opgeleverd in 2015 en het naburige Quartier Blue, is het nu de beurt aan de Herkenrodekazerne in de Maastrichterstraat.

Dit grote pand, pal in het stadscentrum van Hasselt en nagenoeg grenzend aan de grote parkeergarage onder het Kolonel Dusartplein, wordt de komende jaren nieuw leven ingeblazen. Met het gebied eromheen wordt het een compleet nieuwe stadsbuurt. In het oude gebouw in de binnenstad – waar tot 2011 tijdelijk de rechtbank was gevestigd, maar dat sindsdien leegstaat -komen 141 appartementen. Ernaast wordt een gigantische stadstuin van meer dan 4000 vierkante meter aangelegd, die toegankelijk wordt voor iedereen. Ook de Universiteit Hasselt (UHasselt) zal in een deel van het gebouw haar intrek nemen.


De Herkenrodekazerne geldt als een van de meest historische monumentale pareltjes in het centrum van Hasselt. Omdat leegstand desastreus kan zijn voor een stad als Hasselt besloot het stadsbestuur in 2015 de gebouwen van de gewezen kazerne – in de volksmond ‘de Witte Kazerne’ – te verkopen aan THV Refugehuis, een samenwerkingsverband tussen de vastgoedontwikkelaars Kolmont en Vestio.

Het is de bedoeling dat tegen 2021 de eerste 97 van de in totaal 141 appartementen op het terrein gebouwd worden. In een eerste fase wordt de ondergrondse parking gebouwd, daarna het centrale gebouw en het gebouw aan de Meldertstraat die de aansluiting maakt met de Witte Kazerne. In een latere fase wordt er verder gebouwd in de Meldertstraat om dan te eindigen met de verbouwingen van de bestaande paardenstallen in de Persoonstraat.

De appartementen in het centrale wooncomplex worden uitgerust met een bijzonderheid: de buitenterrassen krijgen een wintertuin, zodat voor elk appartement eigenlijk een extra woonkamer gecreëerd wordt. Volgens de betrokken projectontwikkelaars is het een trend die komt overwaaien uit Scandinavië en voor het eerst wordt toegepast in dit project.

Nog dit jaar wordt met de bouw begonnen. De totale kosten van het project worden geschat op zo’n 60 miljoen euro. Het archeologisch onderzoek en de afbraakwerken zullen zo’n drie maanden in beslag nemen.

       

Opvallend aan de toekomstige residentiële stadswijk is de grote publieke ruimte die in het project voorzien is. Met een oppervlakte van 4.280 vierkante meter – net iets groter dan een half voetbalveld – beslaat de publieke stadstuin ongeveer de helft van het hele complex. Voor een woonbuurt pal in het stadscentrum, aldus de betrokken projectontwikkelaars. De nieuwe buurt, moet uitgroeien tot een veilige groene zone, die zeer kindvriendelijk is. Voor de kleinsten komt er een speeltuin. Op warme, zomerse dagen zullen 22 notenbomen zorgen voor verkoeling.

Zodra het woonproject gereed is, zal ook de Universiteit van Hasselt haar intrek nemen in een deel van de gebouwen en er een van haar faculteiten en diensten onderbrengen. Op die manier zal de universiteit zowel binnen als buiten de stadsrand goed vertegenwoordigd zijn, is de gedachte.

         
_______________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts € 29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu