Home > Living > Nieuw leven voor oud pand

Nieuw leven voor oud pand

In de Maastrichtse wijk Sint Pieter bezoeken we een pand van bijzondere klasse. De inmiddels kersverse bewoners besloten na de geboorte van hun derde dochter dat het tijd was voor meer ruimte. Hun oog viel op dit statige huis uit 1918.

Het jonge gezin was bewust op zoek naar een ruimtelijk pand met een mooie uitstraling, maar zonder monumentale status. Dat zou alleen maar problemen met verbouwen opleveren. Het toeval wilde dat dit het enige pand in een bij hen geliefde straat was dat geen monument was, maar wel die allure had. Klein probleem: het huis stond niet te koop. Het koppel besloot toch aan te bellen en te vragen of er niet iets mogelijk was. De bewoners werden overrompeld door de vraag en besloten erover na te denken. Niet veel later volgde het antwoord: als er nog interesse was, waren de bewoners bereid het huis te verkopen. Zo geschiedde.

Diepzeeduiken in de kelder

Zowel de woning als de tuin was gedateerd, en de keuken bevond zich in het souterrain. Er was dus werk aan de winkel. Dat bracht de bewoners, met een moodboard onder de arm, naar Camiel Deelen van MH1 architecten. Er was direct een klik, dus brainstormen en ontwerpen lieten niet lang op zich wachten. Hoewel de vraag aanvankelijk begon met alleen de aanpak van de keuken en badkamers, zijn na een verbouwing van acht maanden uiteindelijk heel het huis en de tuin op de schop gegaan. De woning is dan ook van alle gemakken voorzien. Van klimaatbeheersing en domotica tot meubels op maat en een zwembad. Deelen: „Toen we de woning kwamen bekijken bleek dat er onder de vloer in het souterrain een zwembad verstopt zat. Dat werd al tijden niet meer gebruikt, blijkbaar was de vader van de bewoner, de vorige heer des huizes, een diepzeeduiker geweest. Daarom was het zwembad ook drieënhalve meter diep. We hebben het voor de huidige bewoners in ere hersteld, met flink wat moderne aanpassingen. Het is versmald, zodat er ruimte is voor ligbedden, en een stuk minder diep gemaakt. Het is nu ‘maar’ 1.40 meter diep, prima geschikt voor een jong gezin.”

Terugkerende elementen

Voor de bewoners was het belangrijk dat het huis licht was, er veel natuurlijke materialen in terugkwamen en dat er een boutiquehotelsfeer zou ontstaan. Dat is wel gelukt. Wat opvalt zijn de steeds terugkerende elementen door de hele woning. De badkamers en toiletten zijn op elkaar afgestemd met hun ronde vormen, koperen details en terrazzo wastafels. Ditzelfde terrazzo komt terug in de keuken en waskamer. De vloeren bestaan uit zacht tapijt, natuurstenen tegels, die doorlopen van binnen naar buiten, en warm hout. Hout is eveneens een terugkerend thema: zowel bij de carport als aan de wanden bij het zwembad is gewerkt met houten wanden van western red cedar. Datzelfde hout lijkt terug te komen in het tuinhuis, ook al is hier gebruik gemaakt van een andere houtsoort, zodat het beter bestand is tegen de Nederlandse weersomstandigheden.

Een onverwachte draai

Een niet te missen verandering ten opzichte van voorheen, is de grote L-vormige aanbouw in grijs Belgisch hardsteen. „Oorspronkelijk was het plan voor de aanbouw anders, het ontwerp moest wegens beperkingen in regelgeving uiteindelijk een kwartslag worden gedraaid tot dat wat het nu is”, vertelt Camiel Beelen. „Uiteindelijk bleek dit juist een gouden zet. Nu zijn er aan twee kanten van de uitbouw terrassen: aan de achterzijde zit het gezin zo heerlijk onder de overkapping, met het gezicht op de tuin. Aan de zijkant van het huis is er een tweede terras van waaruit de mooie straat zichtbaar is. Dit terras bevat dankzij deze wijziging van het plan nu een lichtstraat, gepositioneerd pal boven het zwembad. Fijn voor de lichtinval in het souterrain, en leuk voor de gezinsleden die elkaar nu kunnen zien zwemmen tijdens het terrasmoment.”

Licht en behaaglijk

Waar het souterrain dus een sport- en spelfunctie heeft gekregen, is de begane grond het summum van woongemak. Vanuit de relaxhoek met tv kijk je zo door de tunnelhaard de zitkamer in – en terug. De enorme bank nodigt uit tot nooit meer opstaan. De luchtige, ronde armaturen verbinden alle hoeken van de ruimte moeiteloos tot een geheel. Het zachte kleurenpalet straalt rust uit; de op maat gemaakte meubels dragen daar alleen maar aan bij. In en achter de maatwerkkasten, die op elke verdieping in een andere hoedanigheid terugkomen, zit een ingenieus verwarm- en koelsysteem verstopt, net als in de plafonds en vloeren. Ook iets om warm van te worden: vanuit het kookeiland kijk je zo oneindig ver de tuin in. Dankzij de enorme glazen wanden, die helemaal open kunnen, én de lichtstraat baadt de woning in een zee van daglicht.

De ruimte in

De master bedroom, badkamer en walk-in closet bevinden zich op de eerste verdieping. Die drie samen zijn één geschakelde, maar open plek geworden waarin je je op een gemakkelijke manier kunt bewegen zonder gevoel voor ruimte te verliezen. Als kers op de taart is er de bovenste verdieping, het domein van de drie dochters. De oudste wist het meteen, toen ze een keuze mocht maken uit het behangaanbod van Fleur des Fleurs: de ruimte, graag. Het space-behang kreeg een prominente plek in haar kamer, net als de roze varianten bij haar zussen. Met een flinke badkamer helemaal voor henzelf – met ieder een eigen wasbak – kunnen zij hier nog wel een paar jaar vooruit.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu