Home > Living > Makers van Maastricht opent pop-up afdeling in Loods 5

Makers van Maastricht opent pop-up afdeling in Loods 5

‘De Makers van Maastricht’, een platform dat is opgericht om de moderne Maastrichtse maakcultuur te promoten, heeft vanaf vandaag een eigen een pop-up afdeling in het succesvolle winkel concept Loods 5, in de oude Sphinxfabrieken in het Sphinxcour. De ruimte, waar in eerste instantie producten en ontwerpen van zo’n twintig Maastrichtse ambachtslieden en ontwerpers staan uitgestald én te koop zijn, werd om 16.00 uur geopend door wethouder van Economische Zaken Vivianne Heijnen.

De samenwerking met Loods 5 – een van de meest spraakmakende Nederlandse retailformules van de afgelopen decennia – betekent voor de Makers van Maastricht een belangrijke nieuwe stap in de ambitie om Maastricht landelijk en euregionaal als ‘moderne maakstad’ op de kaart te zetten. ,,De nieuwe economische bedrijvigheid die in Maastricht aan het ontstaan is, blijkt een aantrekkelijke voedingsbodem voor veelal jonge ontwerpers, die in gezamenlijkheid een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de stad”, aldus projectleider Annemiek Groen. ,,Ook het gemeentelijk beleid is erop gericht de Maastrichtse maakindustrie een steuntje in de rug te geven. Deze ontwikkeling sluit daar mooi bij aan.”

Pascal van Loo, bedrijfsleider van  Loods 5 Maastricht, is blij met het feit dat de Makers van Maastricht de weg naar zijn winkel heeft gevonden. ,,Een fantastische ontwikkeling. Wij zijn gevestigd op een plek die ooit het bruisende centrum was van de Maastrichtse maakindustrie. De historie bepaalt hier de toekomst van de stad: er is hier een nieuwe maakindustrie in ontwikkeling, met de nadruk op modern design in kleine oplages. Wij zijn altijd op zoek naar lokale deelnemers, voor wie wij kunnen fungeren als springplank naar landelijke of zelfs internationale bekendheid. Als Loods 5 heten wij de Makers van Maastricht van harte welkom. Wij bespeuren heel duidelijk dat er vraag is naar hun producten.”

Loods 5 – dat behalve in Maastricht nog vier vestigingen heeft – voorziet in een enorm aanbod aan uiteenlopende artikelen, die vaak ook nog eens zeer betaalbaar zijn. De formule trekt internationaal de aandacht. ,,Wij spreken hier weleens van ‘klein Berlijn’”, zegt Van Loo. ,,We zijn constant in beweging en dat valt op. Wij krijgen veel klanten uit steden als Keulen, Düsseldorf, Antwerpen en Brussel. Die hebben in hun eigen omgeving gehoord dat hier iets bijzonders gebeurt.”

Een bijzonder aspect aan Loods 5 is dat het geen traditionele winkel is. De ‘deelnemers’ in de formule – importeurs, fabrikanten, maar ook designers – huren een plekje om hun collectie uit te stallen. Zo’n plek kan variëren van een tafel, tot een hele ruimte. De deelnemers blijven tot het moment van verkoop eigenaar van hun producten. Loods 5 faciliteert onder meer de presentatie en de marketing en zorgt voor een inspirerende winkelomgeving.

De vijf vestigingen van Loods 5 worden ingericht door eigen stylingteams. Die richten de winkels zo in, dat bezoekers de indruk krijgen dat ze een dagje uit zijn. De ambachtslieden en ontwerpers die de Makers van Maastricht vertegenwoordigt worden gezamenlijk deelnemer van Loods 5.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.