Keuken of badkamer vernieuwen? Hoe kies je de juiste tegels?
Is je vloer, keuken of badkamer toe aan renovatie, of ga je voor een geheel nieuwe ruimte? Dan zijn tegels in veel gevallen een goed idee. Maar door het enorme aanbod kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je bij het kiezen.
Tegels zijn robuust, gemakkelijk schoon te houden, stijlvol en veelzijdig. Voor veel mensen een no-brainer dus. Maar toen ik onlangs zelf geconfronteerd werd met de keuze voor tegels, begon het aanbod me al snel te duizelen. Waar begin je in je zoektocht en waar moet je per ruimte op letten?
Ik zocht de antwoorden bij Mark Jansen. Voor de marketingmanager van Mosa hebben tegels namelijk geen geheimen. De ontwerpers van Mosa hebben met ‘Motto by Mosa’ een mooie collectie design vloer- en wandtegels ontworpen, speciaal voor de badkamer en vloeren van woonkamers, keukens en hallen. Maar ook voor de keuken- of toiletwand is er een tegel te vinden. Alleen: waar begin je? Mark helpt ons met vier tips.
Ken de verschillen
,,Vloertegels zijn praktischer en een stuk steviger dan wandtegels. Dat is niet zo vreemd, want zij dragen flink wat gewicht. Wandtegels zijn dunner en hebben een toplaag van glazuur. Voor een wand wordt sneller een patroon gekozen, bijvoorbeeld in combinatie met stucwerk. De huidige trend is de vloertegel door te laten lopen in (een deel van) de wand. Dat kan natuurlijk altijd, maar andersom werkt dat echter niet. Een wandtegel is niet stevig genoeg voor op de vloer”, licht Mark toe.
Let op het formaat
,,Tegenwoordig is 60 x 60 de basismaat voor een vloertegel. Dat is een stuk groter dan vroeger. Alles wordt extremer, van heel groot – zoals XXL slabs – naar extreem klein. En er wordt gecombineerd. Bij het doorleggen van de vloertegel op de wand, wordt tegen de wand vaak dezelfde tegel gebruikt, maar dan kleiner. Bijvoorbeeld in 60 x 30, of in stroken.”
De keuze voor een bepaald formaat heeft ook een praktische kant, zegt Mark. ,,De achterwand van een keuken krijgt te maken met veel vuil en spetters. Dan is een kleine tegel met veel voegen een slecht idee; dat krijg je niet mooi schoon. Een mozaïektegel is in dit geval dus een no-go. Daarom zie je achter het fornuis vaak een glazen of stalen plaat. Mooi en makkelijk.”
Wees praktisch
Aansluitend op de tips over het schoonhouden van tegels, zegt Mark: ,,Er is altijd een afweging tussen mooi en praktisch: gelukkig gaat het vaak ook samen. Om in de keuken te blijven – hier is het ook goed om stil te staan bij de afwerking van een tegel. Een ultramatte tegel is gevoelig en je ziet er elke vettige vinger op. Daar zitten de meeste mensen niet op te wachten. Een (schijn)glanzende tegel is in dit geval een beter keuze.”
Valt daar qua design ook iets over te zeggen? ,,Nederlands design is ingetogen en minimalistisch ten opzichte van het werk van onze Mediterrane collega’s. In landen als Italië of Spanje zijn de ontwerpen veel meer uitgesproken. Mooi, maar ook een risico. Want hoewel een opvallende tegel nu leuk is, raak je er vaak snel op uitgekeken. Een tegelwand vervang je niet snel. Ik zou zeggen: wil je een opvallende kleur? Verf dan liever een wand.”
Ga niet overhaast te werk
Heb je eenmaal gekozen, ga dan niet te enthousiast van start, tipt Mark. ,,Een tegel kan in een showroom een totaal andere kleur hebben dan bij jou thuis. Neem dus altijd een staal of proeftegel mee naar de ruimte waar hij komt te liggen. Wees daarbij zo precies mogelijk: het maakt qua lichtinval een verschil of een tegel op de vloer ligt of tegen de wand komt.”
Is de kleur goedgekeurd? Vergeet dan het effect van de voegen niet. ,,Dat gaat ook nog wel eens fout. Voegen maken veel uit voor het totaaleffect: een gekleurde voeg geeft een andere uitstraling aan een tegelwand dan een voeg die wegvalt in het geheel. Laat de tegelzetter eerst een proefvoeg zetten, en wacht 24 uur tot deze is gedroogd. Pas dan weet je of de kleur van de voeg bevalt.”