Home > Living > Interieur

Interieur

Liefhebbers van het goede, luxe leven herinneren zich misschien nog wel Exellence. De lifestylebeurs op Landgoed Pietersheim waar tout Lanaken zich eind jaren negentig onder het genot van oesters en champagne liet inspireren door alle nieuwigheden op het gebied van wonen en lifestyle. En de plek waar in mei 1997 de eerste editie van Chapeau Magazine gepresenteerd werd. Pierre en Lisanne Kohnen organiseerden de beurs dertien jaar. Tot het tijd werd voor iets anders. De ondernemers houden van nieuwe uitdagingen. Zoals het verbouwen en inrichten van oude charmante huizen. „Dat is altijd een grote hobby geweest.” Het jaren dertig huis dat ze in 2004 kochten, toverden ze samen met architectenbureau Drieskens en Dubois om tot een moderne loft villa die aan de kust van Miami nog helemaal zo gek niet zou staan. Het huis staat nu te koop.

Het echtpaar is toe aan verandering en wil kleiner gaan wonen. „Liefst in een klein boerderijtje waarin alles in een open ruimte gerealiseerd kan worden.”„De villa is ons kindje van Excellence,” vertellen Pierre en Lisanne. „Om inspiratie op te doen voor de beurs reisden we veel. Ook deden we bij deelnemende ondernemers ideeën op die we in de woning heb-ben toegepast.”Zo zit er raamverwarming in de zes meter hoge glazen pui van woonkamer en keuken. De gor-dijnen sluiten via een afstandsbediening, de dimverlichting en het geluidssysteem zijn in-gebouwd in zo’n beetje alle kamers. Natuurlijk brandt er een moderne gashaard met dancing flames. In de tuin is het poolhouse met buiten-keuken van alle luxe voorzien: inbouwspeakers en – heaters, moderne kookplaat. „In de tijd van Excellence was het allemaal nog tamelijk nieuw.”

Uitstekend stijlgevoel
Het charmante aan dit huis, vindt Lisanne, is het wow-effect als je binnenkomt: „Aan de bescheiden, popperige voorkant zie je niet welke luxe je binnen te wachten staat. Dat vinden wij juist leuk.” De originele gevel bleef op de houten garagepoort na helemaal intact. Het moderne vernuft zit in de aanbouw. Een vide verbindt de loft woonkamer en leefkeuken. De glazen schuifdeuren naar de tuin staan ’s zomers altijd open. Als je naar buiten kijkt, zie je alleen maar groen.

Groepjes maken
Maar wat de villa echt tot een uniek pareltje maakt, is – het moet ge-zegd − het uitstekend gevoel voor styling van de vrouw des huizes. Ze is van origine basisschoolonderwijzeres. Sinds 2004 heeft ze haar eigen modewinkel Per Sempre in Maastricht. Mode en interieur interesseren haar van jongs af aan. „Als klein meisje maakte ik mijn eigen kleding, dus dat creatieve zit er wel in. Thuis vind ik het leuk om ook zelf voortdurend getriggerd te worden. Het moet leuk blijven om rond te kijken.Daarom schuif ik vaak met meubels en wissel van accessoires. De truc van een spannende inrichting is groepjes creëren van mooie, persoonlijke spullen. Zoals bloemen uit eigen tuin, kunst, antiek, reisobjecten, modebladen en mooie afbeeldingen die bij elkaar passen. Mooi gegroepeerd vormen ze interessante stillevens. Daarnaast is het belangrijk dat kleuren van meubels en accessoires goed matchen. Al moet het ook geen keurige toonzaal worden. Het mag hier en daar wringen.”

Kleur
Stijlvol wonen is ook een beetje lef tonen. Zo koos Lisanne niet het geijkte wit als basiskleur voor de wanden en het houten trappenhuis, maar een matte krijtverf met een subtiel zweempje grijsgroen. Eén donkergroene wand springt eruit. „Kleur geeft warmte. Hetzelfde geldt voor onze eikenhouten vloer.”De woonstijl van Lisanne en Pierre laat zich niet in één woord vangen. „Ik creëerde een lounge-achtig, relaxt sfeertje,” vertelt Lisanne. De basis is rustig. Modern met een vleugje klassiek. In de woonkamer nodigen twee rijke, donkerbruine banken van B&B Italia uit om lekker neer te ploffen. De salon- en bijzettafels zijn strak en zwart. Een wit dressoir en twee roségouden lampen zorgen voor contrast. En dan is dus in elk hoekje waar je kijkt wel iets leuks of moois te zien.

Antiek en kunst
Eyecatcher is een modern portret van Billy Holiday van kunstenares Isabell Beyel. „Het werk is samengesteld uit objecten die haar leven symboliseren: wijnkurken, cd’s, muizenvallen – ze zat gevangen in haar leven − en fragmenten van songteksten. Ook als ik vanuit de tuin naar binnen kijk, zie ik het werk prach-tig uitgelicht hangen.” Van reizen naar Azië en Afrika nam het echtpaar antiek, beeldjes en objecten mee. Op de salontafel vormen de Fine Bone China-vaas uit Thailand en de antieke koffieset een mooie match. Het witte dressoir vormt het ‘Zuid-Afrika hoekje’. Maar er staan ook twee schaaltjes die een nichtje maakte. De bewoonster pimpte ze op door er twee glazen buisjes met oreganotakken in te leggen.

Groente en fruit
Lisanne lacht: „Als ik er zo bij stilsta, dan lijkt decoreren wel een obsessie. Maar in mijn vrije tijd doe ik gewoon niets liever.” Ja, en dat gaat zo ver dat ze zelfs over de groente en fruit op de schalen in de keuken heeft nagedacht. Door perssinaasappels bovenop citroenen te stapelen creëert ze ook een prachtig stilleven. Tussen aubergines en courgettes ligt niet toevallig een rode peper. „Die kleur is zó mooi.” Lila kaarsen op de landelijke eettafel zijn afgestemd op de kleuren in het opengeslagen kookboek. Overigens is Pierre degene die kookt in huis. „Gelukkig,” ver-zucht Lisanne. „Hij is er veel beter in dan ik. Dus als we gasten hebben, kan ik me helemaal uitleven op de aankleding en sfeer in huis.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu