Home > Living > Huis te koop: Sint Antoniusbank 3 in Bemelen

Huis te koop: Sint Antoniusbank 3 in Bemelen

‘Logies met ontbijt’ prijkt er met zwierige letters op het bordje aan de gevel. De voormalige boerderij aan de Sint Antoniusbank 3 in Bemelen herbergt op dit moment een sfeervolle Bed and Breakfast. Monique, de eigenaresse van de B&B, wacht me op in de deuropening. Enthousiast vertelt ze over de gasten die ze het afgelopen vakantieseizoen ontving. Een Amerikaan uit Arizona komt al tien jaar hier, zegt Monique. ,,Altijd rond de periode van de Amstel Gold Race. In de zomermaanden zitten we eigenlijk altijd vol.” Veel bezoekers komen af op het Heuvelland. Ze komen om van de natuur te genieten en natuurlijk om hun uithoudingsvermogen op de proef te stellen in de Limburgse heuvels. Fietsen, wielrennen, wandelen: het zijn de – in goed Nederlands – unique selling points van het gebied rondom Bemelen.

Landelijk
De omgeving laat zich het best omschrijven als pastoraal. Je hoeft je niet af te vragen waarom iemand helemaal vanuit Arizona juist deze plek kiest voor zijn vakanties. Bemelen ligt aan de aan de rand van het Maasdal, op een steenworp afstand van Maastricht. Maar wie door de omgeving rondrijdt, waant zich op het platteland van Zuid-Frankrijk. Smalle dorpsstraatjes, een enkel cafeetje en vooral een overdaad aan groen. Bemelen is van oudsher een dorp met een sterke gemeenschapszin. De harmonie, de voetbalvereniging, de vogelwerkgroep en – hoe kan het ook anders – een carnavalsvereniging; ze spelen allemaal een belangrijke rol in het dagelijks leven. Vrijwel iedereen in Bemelen is wel aangesloten bij een vereniging. Er hangt, kortom, nog de klassieke dorpssfeer die Zuid-Limburg zo kenmerkt. Dorps en landelijk, maar vlakbij de stadsgrenzen van Maastricht.

Boerderij
Terug naar het huis. Monique leidt me rond door de gewezen boerderij uit 1905. Het woonhuis, zo laat ze zien, heeft twee gedeeltes: de privé-woning en het gastengedeelte. De woonkamer van hun eigen gedeelte oogt licht en ruim. De oude ramen aan de tuinkant zijn vervangen door grote, openslaande deuren die het groen van de achtertuin bijna naar binnen halen. Het huis heeft de klassieke kenmerken van een boerderij – een rustieke houten vloer en een prachtige schouw – maar aan alles is te zien dat hier met zorg en aandacht verbouwd is. Monique runde er 22 jaar lang een B&B maar vindt het, in haar eigen woorden, ‘wel goed geweest’. Zij en haar man gaan van hun pensioen genieten en daarom staat het huis (vraagprijs € 895,000,–) waar zij jarenlang hun ziel en zaligheid in staken, sinds kort te koop bij Pooters Makelaardij in Maastricht.

Cijfers
De cijfers van het huis liegen er niet om. Er is maar liefst 280 m2 woonoppervlakte, het huis heeft twee garages, een perceeloppervlakte van zo’n 2000 vierkante meter, een dubbele oprit en een riant tuinhuis. Er zijn vier slaapkamers die op dit moment dienstdoen als gastenkamers en het privégedeelte heeft ook nog eens twee bijzonder ruime slaapkamers. Onder de gastenkamers ligt een ontbijtruimte voor logees met een eigen, goed uitgeruste keuken waar Monique iedere ochtend de eieren kookt voor haar gasten. De B&B en het woonhuis zijn gescheiden – Monique en haar man genieten volledige privacy – maar staan wel in verbinding met elkaar middels een deur in de keuken.

Tuin
Een van de mooiste onderdelen van het huis in ontegenzeglijk de tuin. Wie vanuit de woonkamer door de openslaande deuren naar buiten gaat, wordt begroet door een weldaad aan groen. De oplopende tuin heeft meerdere kleine, knusse terrasjes waar je jezelf op een warme zomernamiddag met een glas witte wijn ziet zitten. Het benedenterras, dat grenst aan het gastengedeelte, ligt sfeervol onder een boom. ,,Hier”, vertelt Monique, ,,zitten onze B&B-gasten. Zo hebben ze een eigen plek om na een dagje wandelen of fietsen lekker uit te rusten.”

Keuken
De open keuken van het woongedeelte, die in 2014 nog helemaal vernieuwd is, is modern maar met rustieke elementen: de muren zijn strak en wit, maar het roodglanzende fornuis lijkt een antiek erfstuk dat stamt uit het bouwjaar van het huis. Wie goed kijkt ziet meer elementen die verwijzen naar het rijke verleden van het huis. In de ontbijtruimte, die eveneens uitzicht biedt op de tuin, is nog de oude trog waar de boer het voer voor de koeien in kiepte. Het zijn precies deze elementen die het huis een bijzonder cachet geven: je voelt de historie terwijl je geniet van de moderne voorzieningen en de prachtige staat waarin het huis verkeert. Monique en haar man hebben er overduidelijk voor gezorgd dat het huis met z’n tijd mee kon groeien. De isolatie voldoet aan alle moderne standaarden en op de schuur liggen 30 zonnepanelen die het huis van energie voorzien. Ook de rest van het huis – van garage tot dak, van verfwerk tot tuin – verkeert in een vlekkeloze conditie.

Onbegrensde mogelijkheden
Wie door het huis en de tuin loopt, kan niet anders dan een overdaad aan mogelijkheden zien. Zowel binnen als buiten. Het is een huis voor wie, net als Monique en haar man, een B&B wil runnen, maar de woning is ook uitermate geschikt voor mensen met een groot gezin die behoefte hebben aan veel ruimte of voor wie graag gasten ontvangt. En de bijgebouwen – de voormalige paardenstal, de garages, het tuinhuis – zijn perfect voor kunstenaars die een atelier aan huis willen of voor de doe-het-zelver die graag aan zijn klassieke auto’s sleutelt. De manieren om je dit huis eigen te maken zijn dus bijna letterlijk eindeloos. Combineer dat met de ligging in het groen, in een uniek dorp als Bemelen, en je hebt een huis waar het goed toeven is. Een plek waar je op vakantie gaat en tegelijkertijd thuis bent.

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu