Living

GRAUS Wonen heropend na ‘giga’ verbouwing

tekst Demy Janssen

Afgelopen weekend werd in Echt het Giga GRAUS Openingsweekend gevierd. Daarmee kwam op symbolische wijze een einde aan de verbouwing van de woonwinkel in de voormalige Kweekschool. Er is een nieuw concept ontwikkeld waarmee wordt ingespeeld op de totaalbeleving van bezoekers. Onze blogger Demy Janssen was vrijdag aanwezig bij de officiële heropening en neemt jullie vandaag mee op haar ontdekkingstocht.

De kweekschool, onderdeel van het voormalige Ursulinenklooster, vormt vandaag het decor van het Giga GRAUS Openingsweekend. Het familiebedrijf, dat inmiddels 41 jaar bestaat, is sinds 26 jaar gevestigd in dit monumentale pand.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nog nooit eerder bij GRAUS geweest was, dus is het voor mij moeilijk te bepalen wat er nieuw is en wat niet. Dat neemt niet weg dat ik onder de indruk ben als ik de woonwinkel inloop. Nieuw en oud zijn subtiel met elkaar gecombineerd, en daar houd ik wel van.

De authentieke details van de welkomsthal combineren prachtig met de strakke uitbouw die toegang verleent tot deze welkomsthal. Glas in lood wordt afgewisseld met grote ramen die passanten de mogelijkheid geven de collectie meubels en accessoires van buitenaf te bewonderen.

Wanneer ik door de welkomsthal de winkel inloop, zie ik links de donkere kledingcollectie van Sally Blue en aan mijn andere zijde een grote collectie kleurrijk servies. Verder door in de zaak vang ik een eerste glimp van de meubelcollectie van GRAUS op.

Een veelzijdige eerste indruk. Deze past perfect bij het nieuwe GRAUS Wonen, zo laat ik me vertellen. Binnen de muren van het voormalig klooster stond klantbeleving altijd al centraal. Na de Giga GRAUS-verbouwing des te meer. In het vernieuwde concept komen uiteenlopende ondernemers onder een dak samen, om zo de wensen van de klant nog beter te kunnen bedienen. De shops-in-shop die er gevestigd zijn, zijn zorgvuldig gematcht aan de doelgroep van GRAUS.

Door het inzetten van een ‘verzamelgebeuren’, zoals Lambert Graus het zo mooi omschrijft, wil de famillie Graus op dit bijzonder stukje Echt ‘kunst, mode, wonen en coaching laten samenkomen om zo de bezoekers van eenieder van de gevestigde zaken te verrassen’.

Graus wordt aan zijn jas getrokken, dus ik zet mijn ontdekkingstocht op eigen houtje voort. Op de begane vloer staan diverse meubelstukken uit de collectie van GRAUS. Ertussenin is dit weekend plek gemaakt voor een aantal regionale ondernemers. Chique vitrines zijn gevuld met gouden sieraden van Cellini juwelier, een glazen tafel vormt de display van Eyecentre en ook Huidvisie is vertegenwoordigd.

In totaal zijn er maar liefst vijftien ondernemers aanwezig. Sommige van deze ondernemingen zullen een permanente plek innemen in het pand. Andere merken, zoals Cellini, Eyecentre en Huidvisie, zijn enkel aanwezig tijdens het openingsweekend.

Mijn collega wijst me inmiddels naar de GRAUS Galerie die beneden gevestigd is. Een strakke ruimte met een industrieel tintje, versierd met moderne kunst en strakke meubels. Direct naast de galerij ligt het GRAUS Art Café. Deze ruimte zal na het weekend worden ingezet voor openingen, borrels, feestjes en netwerkbijeenkomsten.

Uptempo techno beats vullen al de hele avond de meer dan 300 vierkante meter die de zaak omvat. Als iets na achten het volume omhoog gaat, wordt er in de GRAUS Galerie plek gemaakt voor een modeshow van Sally Blue. Een viertal dames showt sierlijk de lederen en suède ontwerpen van het merk.

Sally Blue is een van de nieuwe gezichten binnen het vernieuwde GRAUS-concept. Sinds zes weken hebben zij in het pand van GRAUS hun eerste en enige mono store.

Als ik hoor dat het merk enkel lederen en suède items verkoopt, vind ik het moeilijk me hier iets bij voor te stellen. In mijn beleving zijn deze stoffen niet altijd even chique – en dat is GRAUS wel. Nadat de dames een aantal keren op de catwalk zijn verschenen moet ik hierop terugkomen. De items die hier de revue gepasseerd zijn, zijn elegant en tijdloos. ‘Even sparen nog’, neem ik mezelf voor.

Na de modeshow geniet ik samen met mijn collega in het Gras Art Café van een bijzonder glas witte wijn. Deze komt uit de collectie van Vinnissimo. De Pinot Grigio Specogna (Friuli) ziet er uit als een rosé, maar is, en proeft als, een witte wijn. Tuur de Luxe is aanwezig voor de culinaire versnaperingen; vers gesneden charcuterie.

Terwijl we ons laten verwennen, moeten m’n collega en ik inderdaad bekennen dat we hier een complete avond beleefden. Van meubels en servies tot mode en wijn. Hier kun je wel een dagje komen shoppen.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Living

,

GRAUS wonen

Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Aan Chapeau Magazine verbonden sinds haar stage eind 2016. Demy ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een vaste waarde binnen het team van Chapeau, met een takenpakket dat varieert van creatie tot commercie, van productie tot presentatie en alles ertussenin. Maar het allerliefste schrijft Demy over de (de smaak van) Limburgse gastronomie. Dat is dan ook waar je de grootste kans hebt Demy op haar vrije avonden en in de weekenden te treffen.

Demy Janssen 's topic(s):
Culinair, Uitgelicht

Gerelateerd nieuws