Home > Living > Binnen kijken: Genieten van de rust in een villa op maat

Binnen kijken: Genieten van de rust in een villa op maat

Het is moeilijk voor te stellen dat op de plek van deze VILLA een paar jaar geleden slechts een stuk verwilderd bos te zien was. Aan de hand van een duidelijk wensenpakket maakte Lab32 architecten er het HOOGSTANDJE van dat het nu is.

De bewoners waren niet eens echt op zoek naar een woning in deze wijk, net over de Belgische grens, maar zagen per toeval de te koop staande kavel. Het koppel woonde al een aantal jaar in een appartement in de omgeving, maar miste privacy en het leven in het groen. De bewoonster vertelt: „We zijn in ons leven wel tien keer verhuisd, maar in ons appartement voelde ik eigenlijk al meteen: dit is niet waar ik voor altijd wil blijven. Wij namen ons voor ergens te gaan wonen waar we niet meer weg zouden willen of moeten. We besloten daarom voor deze kavel te gaan toen de kans zich voordeed. Voorheen kwamen we al geregeld in deze omgeving om te wandelen en te genieten van de mooie natuur en de rust. We wisten zeker dat we hier met veel plezier zouden kunnen wonen.”

Eigentijds modern

De verkaveling en de bijbehorende vergunningen vereisten nog even wat tijd. Deze werd echter niet verspild. Het koppel besloot aan te kloppen bij Lab32 architecten voor een ontwerp van de woning. De wensen waren duidelijk: de woning moest levensloopbestendig en energiezuinig zijn, met ruimte en privacy voor gasten, en natuurlijk voorzien van genoeg zicht op groen. Het resulteerde in een eigentijds moderne stijl villa met drie volwaardige woonlagen, die aan niets te wensen overlaat.

Statige entree

Bij het betreden van de woning valt meteen de ruimtelijkheid en de mooie lichtinval op: de zes meter hoge en bijna twee meter brede hal garandeert een statige entree. De glazen balustrades en zwevende trap maken dat het nog ruimer oogt dan het is. „De trap is van hetzelfde eiken gemaakt als de houten vloer, die in de hele woning terugkomt. Dat zorgt voor eenheid en rust”, vertelt architect Clark Teensma. „Andere terugkerende elementen zijn de steenstrips die zowel binnen, aan de wand in de hal, als aan de buitenmuur te vinden zijn, en het gebruik van barnwood. We hebben uitsluitend gebruik gemaakt van aardse tinten.”

Separaat appartement

Parallel aan de hal, aan de voorkant van de woning, ligt de werkkamer, die wordt opgevolgd door de garderobe en de bijkeuken. Clark: „De bijkeuken is het toonbeeld van maatwerk, dat net als de badkamer, keuken en de vele inbouwkasten die in elke kamer van het huis te vinden zijn, uit de koker van Slangen interieurbouw komt. Vanuit de bijkeuken is er een ‘geheime’ deur die de keuken in leidt. Dit lijkt vanuit de keuken gezien een kast, maar is in de praktijk een doorgang naar de bijkeuken.” Een van de vele slimmigheden die de woning rijk is. Net als de akoestische plafonds, die de anders gegarandeerd aanwezige galm in de open ruimtes volledig wegnemen. De bovenverdieping doet dienst als gastenverblijf. „In het kader van levensloopbestendigheid hebben we hier vooruit gedacht: de twee logeerkamers zijn gescheiden door een flexibele wand, die eenvoudig kan worden verwijderd. Ook is er al een keukenaansluiting aangelegd. Mocht hier ooit iemand komen inwonen, dan is hier eenvoudig een separaat appartement van te maken”, vertelt Clark. Onder de grond bevindt zich de garage met ruimte voor twee auto’s, een gym, de wasruimte en een wijnkelder. Alles volledig afgewerkt en in lijn met de rest van het huis.

Leolux en louvredak

De woonkamer en keuken tellen samen zo’n honderd vierkante meter. Toch voelt het knus, door het slimme gebruik van ruimte en meubels. In de woon-kamer scheidt de op maat gemaakte roomdivider, annex verstopplek voor de televisie, de keuken- en woonkamer. „De meubels zijn van Leolux, geleverd via Berden Wonen. De grote eettafel is op maat gemaakt door Slangen inte-rieurbouw. We hebben gekozen voor warme kleuren, niet klassiek, maar ook niet modern. Het schilderij was het uitgangspunt voor de kleurkeu-zes van de meubels, dat mag dus nooit meer weg”, lacht de bewoonster. De grote glazen raampartij verbindt de woon- en eetkamer met het grote overdekte terras. Daar is het goed toeven, zittend aan de vijver – inclusief eenden die zich tot medebewoners hebben verklaard – met uitzicht op de immense tuin. De zon valt sfeervol binnen via de lamellen in het louvre-dak, de vogels fluiten en de hond ligt tevreden op zijn bedje. Inderdaad, waarom zou iemand hier ooit nog weggaan?

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.