Home > Living > Een eclectisch interieur: zo pak je het aan

Een eclectisch interieur: zo pak je het aan

Een trend die voorlopig nog niet weg te denken is in interieurland is eclectisch wonen. Mixen en matchen dat het een lieve lust is, daar gaat het om. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning een interessant geheel wordt en geen ratjetoe aan stijlen?

Volgens ‘Onze Taal’ is de definitie van eclectisch: ‘De grondgedachte is dat uit meerdere stromingen of stijlen steeds de beste elementen worden geselecteerd en gecombineerd.’

Een eclectisch interieur is dus een verzameling aan (woon)stijlen, maar dan wel een die alleen het beste met het beste combineert. In de praktijk komt het vaak neer op een kleurrijk geheel, vol verschillende prints, materialen en vormen. Want de regel is: alles mag. Handig voor mensen die moeilijk kunnen kiezen (hallo) én voor interieurliefhebbers die voor een duurzaam interieur gaan en dus liever niet vaak alles opnieuw willen inrichten.

Wees je bewust van rust (of niet)

Een eclectisch interieur kan heel druk zijn, maar dat hoeft niet. Wil je meer eenheid creëren? Volg dan deze tips op. Voor de meer ingetogen inrichters onder ons, is het slim om je basis te centreren rondom twee woonstijlen. Bijvoorbeeld landelijk en retro; zo hou je op een onopvallende manier de boel in het gareel, zonder te veel binnen de lijntjes te kleuren. Een andere manier om dit te doen is een neutrale basis kiezen, bijvoorbeeld grijs, zachtroze of beige, en twee knalkleuren als accent toe te voegen.

Een statement interieur

Ga je voor super-eclectisch en knallend (lees: een confettikanon zou niemand opvallen in jouw huis)? Leg dan de regels naast je neer en richt je huis in op gevoel. Combineer knalkleuren met elkaar, creëer contrast of ga voor ton sur ton. De ‘eenheid’ in je interieur kan in dit geval gebaseerd worden op een bepaald thema, zoals vogels of een dierenprint. Wat je ook doet, met deze stijl is het je ultieme kans om een statement te maken. Eén disclaimer: zorg ervoor dat het ene opvallende element niet het zicht op het andere blokkeert. Oftewel: geniet, maar decoreer met mate.

Laat je inspireren

Woorden zijn mooi, maar waar we op de interieurredactie echt warm van worden zijn plaatjes. En plaatjes hebben we. Scroll en geniet, en laat je inspireren door de eclectische durfallen die je voorgingen. Denk aan opgezette dieren, flower power en spiegelkunst. Kopieer een beetje, mix en match en maak het eigen.

hide auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.