Zes tips voor eenheid in je interieur
Als je ook maar een beetje op mij lijkt, dan schuif ook jij geregeld met meubels, vervang je nu en dan accessoires en verander je soms van stijl. Maar dat is niet zonder risico. Hoe zorg je ervoor dat je interieur geen ratjetoe wordt, maar een samenhangend geheel blijft?
Nu het binnenseizoen weer voor de deur staat, is het voor velen van ons tijd om ons interieur kritisch onder de loep te nemen. Is het gezellig, vinden we het nog steeds comfortabel en is de indeling nog optimaal? Ik kan iedereen aanbevelen om de boel af en toe op de schop te nemen; met een beetje creativiteit voelt je woning al snel als nieuw. Maar, hoe leuk het ook is om hiermee aan de slag te gaan, het is wel belangrijk dat je een paar regels in acht houdt om de eenheid en ‘flow’ van je ruimtes te bewaken.
Bepaal je stijl
We beginnen met een lastige, want het gaat om ‘grote’ ontwerpkeuzes. Een goed ontworpen ruimte past binnen een bepaalde stijl, zoals modern, vintage of Japandi. Modern vraagt om strakke lijnen en sprekende kleuren, terwijl vintage meer donker hout en retro meubels met zich meebrengt. Een heel andere look, waarvan je de elementen niet wilt mixen. Ga dus voor een stijl en houd je daar zoveel mogelijk aan.
Kies een kleurenpalet
Daar is ‘ie weer: kleur. De basis van elk goed interieurplan. Kies een palet van een specifieke reeks kleuren die in de hele ruimte worden gebruikt, en probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden. Je kunt je palet opbouwen rond één kleur, door tinten toe te voegen die hierop aansluiten, of kies een groep kleuren die je mooi vindt.
Herhaal, herhaal, herhaal
Zodra je elementen gaat terugzien in een ruimte zorgt dat voor eenheid. Dat kan in de vorm van prints, vormen en kleuren zijn. Neem bijvoorbeeld gordijnen en kussens in dezelfde kleur, of kunst in dezelfde ronde vormen als je vloerkleed. Test het uit en vind de balans hierin. Te veel herhaling wordt al snel saai; te weinig is juist rommelig.
Combineer materialen
Door verschillende materialen te mixen en te matchen, zorg je voor diepte. En dát maakt een kamer een interessant geheel. Neem bijvoorbeeld kussens van velours, wollen dekens en zachte vloerkleden. Om meer lagen – letterlijk en figuurlijk – toe te voegen kun je ook materialen als hout, metaal en stof combineren. Houd daarbij wel rekening met het algemene kleurenpalet en de stijl van de kamer, anders wordt het alsnog rommelig.
Go with the flow
De algemene flow van een ruimte moet prettig zijn. Dat betekent dat er geen ‘gaten’ moeten vallen en de ruimte op een prettige en logische manier wordt benut. Let dus op de lay-out: groepeer meubels om verschillende hoekjes te creëren, plaats accessoires op de juiste plek en houd rekening met de verhoudingen. De grootte van je meubels is heel bepalend voor het gevoel van een ruimte. Zo kun je in een kleine woonkamer bijvoorbeeld beter voor een loveseat kiezen, in plaats van een grote bank om te voorkomen dat de ruimte krap aanvoelt. Dit geldt ook voor kunst en accessoires – houd ook deze in balans met de rest.
Knallen mag!
Hoewel al deze regels fijn zijn, is het belangrijk om ook iets van je persoonlijkheid te laten zien in je kamer. Zorg dus voor een opvallend stuk; iets wat echt iets over jou zegt. Want een statement item maakt een ruimte pas echt interessant. Denk aan een felgekleurde fauteuil, een bijzondere (grote) plant of een opvallende lamp. Zolang het de sfeer van de ruimte aanvult, en die niet verstoort, zit je goed.
Onthoud: je interieur is een eeuwigdurend project, waar je altijd aan mag blijven sleutelen. Dus neem af een toe een stap terug, zoom uit en check bij jezelf of je op de goede weg zit. Want ook bij dit proces geldt: blijf ermee bezig, laat je inspireren. En vooral: heb plezier!