Tuintrends 2023: zo geniet je dit jaar van een ontspannen buitenleven
Nu de planten, bloemen en grasjes zich in rap tempo ontpoppen, en de temperatuur (langzaam) stijgt, kunnen we er niet meer omheen: het tuinseizoen is geopend.
Een tuin is een duurzaam iets, en daarmee op grote schaal natuurlijk niet aan trends onderhevig. Toch zien we elk jaar kleine verschuivingen in wat populair is, bijvoorbeeld op het gebied van kleuren, plantensoorten en producten. Ook is er, als ‘bijvangst’ van corona, al jaren een fijne, grote trend gaande. We zijn door het gedwongen thuisblijven veel meer waarde gaan hechten aan een fijn thuis, inclusief tuin. Want waarom zou je de hele wereld afreizen, als je thuis je eigen paradijs hebt? Dat kan Jimmy Lutgens, specialist bij tuin- en landschapsarchitect Buro van Rooijen, beamen. Hij vertelt hoe je zo’n paradijs realiseert en welke trends nog meer actueel zijn.
1. Greige tinten en meerstammige planten
In de tuin zien we in het kleurenplan anno nu veel (donker-)bruin, grijs en een mix van de twee: greige. Waar we voorheen veel geborsteld rvs en goud gebruikten voor de elementen in de tuin, is er nu steeds meer vraag naar brons. Qua beplanting is de meerstammige boom, zoals de pinus, erg hot. Dat is niet gek. De dennensoort is onderhoudsarm, wintergroen en bladert niet. Dankzij de meerdere stammen is het een bijzondere boom, en dus een mooie aanwinst in menig ontwerp.
2. Flexibel dak
Een tuin wordt het liefst het hele jaar benut. Met een Nederlands klimaat moet daar wel het een en ander op zijn ingericht. Een lamellendak is hier een geweldige oplossing voor. Deze overkappingssoort neemt niet voor niets steeds meer toe in populariteit; de lamellen vormen in dichte toestand een waterdichte overkapping, en geopend zijn ze een zondoorlatende sfeerverhoger die past bij elk terras. Aangevuld met een flexibel (schuif-) wandsysteem, al dan niet van glas, maak je een veranda zo volledig naar je smaak.

3. Tuin in beeld
Ga je aan de slag met een nieuw ontwerp? Dan krijg je een kijkje in de toekomst. Want waar je vroeger nog een tuinontwerp op tekening kreeg, en daar vooral zelf heel veel fantasie op moest loslaten, is nu niets te gek. Nog voordat er ook maar een schep de grond in gaat, kan er dankzij hyperrealistische 3D-programma’s door een levensecht plaatje van de toekomstige tuin worden ‘gelopen’. De simulatie houdt zelfs rekening met de verschillende zonstanden per dag en de effecten van de schaduw van omliggende bomen. Zo kies je vooraf de beste locaties om te relaxen, eten en zwemmen.
4. Slimme wellness
Sauna’s, ijsbaden, koude douches en jacuzzi’s, het kan niet op in de tuin. Waar het normaal gesproken altijd ‘bigger is better’ is, geldt dat niet voor zwembaden. Want waarom zou je 25 meter van je tuin opgeven om baantjes te trekken? Gelukkig hoeft dat niet meer, want ook wellness wordt steeds slimmer. Met de zwembaden van nu kun je dankzij het water met stroming blijven zwemmen, zonder je ook maar een meter te verplaatsen. Zo heeft een zwembad nog maar een derde van de ruimte nodig. Als dat niet slim is!
