Tijdloze tuintegeltips
Nu we voor de zoveelste week op rij mooi, zonnig en zelfs warm lenteweer hebben, is het overduidelijk: het buitenleven is begonnen. Alleen denkt mijn tuin daar nog iets anders over.
In alle hectiek des levens was het me even ontschoten: de tuin bijhouden. Pas afgelopen weekend – half maart dus – besloot ik de herfstbladeren die al sinds eind november mijn tuin bedekten, eens te verwijderen. Er kwam een flink gehavend terras onder tevoorschijn, om over de staat van de houten vlonder maar niet te spreken. Werk aan de winkel dus.
Na vele zoektochten en – vooruit, ook wat frustratie – is het vinden en vastleggen van een bestrater gelukt: deze zomer komt er dus echt een nieuw terras. Maar met de focus op het vinden van een tuinman, was ik bijna vergeten dat er ook nog een tegelsoort gekozen moet worden. Ik verdiepte me dus maar in de verschillende mogelijkheden – en die zijn er!
Een buitenvloer moet weerbestendig zijn, maar ook niet te snel vlekken en daarbij zo veel mogelijk onkruid weren. Om een betonlook te evenaren (mooi!), maar niet in de weer te hoeven gaan met het storten ervan, ga ik voor zo groot mogelijke tegels. Want, hoe groter, hoe minder naden (en dus onkruid) en minder ‘tegellook’. Daar ben ik namelijk niet zo’n fan van. Maar dan is er nog de kwestie van het materiaal. Waar vroeger een simpele grijze tegel voldeed, is er nu een flink scala aan vloertegels dat niet onderdoet voor het assortiment voor binnen. Zo kies je de juiste.
1. Stijl kiezen
Grofweg bestaan de buitentegelkeuzes uit hout(look), siertegels, betonnen tegels of keramisch. De eerste keuze wordt dus: ga je voor een steen- of houtlook? Ik kies voor steen, omdat dat beter bij mijn woning past. Geen fan van steen? Denk dan eens aan tegels met een metaallook, of zelfs keramisch parket met de uitstraling van hout. Net een echt houten vloer, maar dan wel Nederlands-weer-bestendig.
2. Verdiepen in het materiaal
De ene steensoort is de andere niet. Kies je voor beton of ga je voor keramiek? De eerste variant is populair vanwege de prijs-kwaliteitverhouding, maar verweert wel zichtbaar in de loop der jaren: de stenen verkleuren met de tijd en er gaat vuil aan hechten. Bij een keramische tegel gebeurt dit een stuk minder, maar dat zie je dan ook terug in de prijs. Niet alleen de tegel zelf is
vaak duurder, maar ook de arbeidskosten. Dat is voornamelijk te wijten aan de complexiteit van het leggen ervan. Sinds een paar jaar is er echter een combinatietegel op de markt, een tegel van beton met een keramische toplaag. Dat scheelt een stuk in de legkosten, maar geeft wel alle voordelen van keramiek.
3. Kleur bekennen
Waar beton in de grijstinten blijft, kun je met keramiek alle kanten op. Zwart, wit, of terracotta? Geen probleem. Een uitgesproken terraskleur geeft je tuin karakter en sfeer. Kies voor een subtiele print en leg een patroon, of ga voor eenheid met een composiet- of marmeruitstraling. Let wel op: de temperatuur van buitentegels kan stijgen tot wel 50 graden.. Houd daar dus rekening mee. Een hete zomer is leuk, maar niet aan je voeten.